Párizs és Berlin megegyezett az eurózóna költségvetésének tervéről

Világ

Franciaország és Németország hétfőn bemutatja az eurózóna költségvetésének tervezetéről készült közös javaslatát az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) brüsszeli találkozóján.

A francia gazdasági és pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint a megállapodás “előrelépést” jelent.
“Bruno Le Maire francia és Olaf Scholz német tárcavezetők közös javaslatot terjesztenek elő hétfőn a Eurogroupnak az eurózóna jövőbeni költségvetésének tervéről. Örülünk, hogy a többi tagállammal is megvitathatjuk” – közölte a francia forrás a francia hírügynökséggel.

A hétfői találkozó előtt Emmanuel Macron francia államfő vasárnap Berlinbe látogat, ahol beszédet mond a német szövetségi parlamentben (Bundestag) “a francia-német együttműködés felelősségéről az európai projekt megőrzésében és újraindításában a jelenlegi Európában”. Macron találkozik Angela Merkel német kancellárral is. A megbeszélés egyik fő témája a francia elnöki hivatal szerint a közös európai hadseregre tett francia javaslat lesz, amelyet a német kancellár is támogat, valamint az eurózóna költségvetésének és az adóharmonizáció kérdését is megvitatja a két ország vezetője.