Bírósági döntés: a CNN tudósítójának vissza kell kapnia Fehér Ház-i belépőjét

Világ

Pénteken egy szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a CNN tudósítójának azonnali hatállyal vissza kell kapnia Fehér Ház-i belépőjét.

Az első sajtóértesülések szerint érvelésében Timothy Kelly bíró leszögezte: Jim Acosta sajtóbelépőjének visszavonásával a Fehér Ház megsértette az amerikai alkotmánynak a sajtószabadság biztosítására vonatkozó kiegészítését.

A CNN győzelemként értékelte a döntést, ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy Acosta csupán átmeneti időre kapja vissza belépőjét. A nyilvánosságra került – idézett – első információkkal szemben ugyanis a bíró nem a sajtószabadság megsértését hozta fel közvetlen érvként, hanem a Fehér Házba történő belépés általános biztosításáról rendelkezett.

Az elnöki hivatal a múlt héten vonta be a tudósító belépőjét, miután az újságíró vitába keveredett Donald Trump elnökkel, majd ezt követően nem adta át mikrofonját a Fehér Ház munkatársának. A belépőt “további értesítésig” vonták meg, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pedig közleményben szögezte le, hogy a CNN-nek még mintegy 50 olyan tudósítója van, aki rendelkezik Fehér Ház-i belépővel. A CNN pert indított az elnök és a Fehér Ház néhány munkatársa ellen, kérve egyrészt annak megállapítását, hogy megsértették a sajtószabadság alkotmányban biztosított jogát, másrészt pedig a Fehér Ház-i belépés tilalmának feloldását. Timothy Kelly a perkérelem ez utóbbi részéről hozott döntést.

A CNN perkérelmét több amerikai médium is támogatta, köztük a republikánusokhoz közelálló Fox televízió is. A Fox vezérigazgatója, Jay Wallace a héten közleményben hívta fel a figyelmet arra, “a Fehér Ház-i tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni”.

Pénteken délután a Fehér Házban Donald Trump újságírók előtt – Acosta ügyét kommentálva – azt mondta: az embereknek tudni kell viselkedni. Majd közölte, hogy a Fehér Ház a belső szabályzat újraírására készül.
Az újságírók felháborodott kérdéseire azonban csak annyit mondott: “erről ennyit, majd meglátják, de nem lesznek túl boldogok tőle”. Majd hozzátette: elkötelezettebb híve a sajtószabadságnak, mint azt bárki gondolná, de tisztességes viselkedést vár el.

További kérdésekre reagálva Trump kitért a 2016-os elnökválasztáson a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Mueller- bizottságra is, és közölte, hogy válaszolt a bizottságot vezető Robert Mueller kérdéseire, bár a válaszokat még nem küldte el. Részletekről az elpök nem nyilatkozott.
A Fehér Ház egyébként pénteken lehetővé tette, hogy egy kiberbiztonságról szóló törvény korábban zártkörűnek minősített aláírási ceremóniáján jelen legyen a sajtó is.