GVH-elnök: egyre több családvédelmi feladat hárul a versenyhatóságra

Gazdaság

A Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) egyre több családvédelmi feladat hárul, mert a családok gyakori célpontjai a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatoknak – mondta a GVH keddi sajtóbeszélgetésén Rigó Csaba Balázs elnök.

A versenyhatóság vezetője szerint különös felelősséget kell tanúsítaniuk a vállalkozásoknak, ha a kereskedelmi gyakorlatuk befolyásolhatja a családi döntéseket. A GVH kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi törvény immár a kiemelten sérülékeny csoportok között tartja számon a családokat, és ugyancsak jelentős eredmény, hogy a hivatal Családbarát Munkacsoporttal segíti a Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját, támogatva a családok és családi kapcsolatok megóvását célzó jogalkotást és jogalkalmazást – tette hozzá.

Rigó Csaba Balázs szerint a fogyasztóvédelem fontos feladatuk, a jogsértés megállapításával zárult ügyeik csaknem 60 százaléka ilyen típusú eset volt tavaly, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti bírságok összege elérte a 713 millió forintot. A GVH ennél jóval több, összesen 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki, ennek csaknem 80 százalékát versenykorlátozó megállapodások elkövetőire. Ezen belül a legtöbbet, csaknem 2,5 milliárd forintot kartellezés miatt kell büntetésként megfizetniük az érintetteknek. A GVH ugyanakkor több mint 4,2 milliárd forint értékben bírságengedményeket is adott, illetve résztetfizetési engedményt is tett, és ahol lehetett, büntetés helyett mindössze figyelmeztetéssel sújtotta a vállalkozásokat. A hivatal a hatáselemzés-felmérése szerint az elmúlt 5 évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölénnyel elkövetett visszaélések, versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása több mint 55,4 milliárd forint hasznot hozott Magyarországnak – közölte.

Az inflációt a GVH elnöke is 2022 egyik nagy kihívásaként említette. Bár ennek befolyásolása alapvetően nem a versenyjogi eszközökön múlik, de a hatóság nem maradhatott tétlen, így gyorsított ágazati vizsgálatokat kezdett a tej- és tejtermékek, valamint a tartós élelmiszerek piacán, és nem kizárt, hogy idén újabbak következhetnek. Az értékláncok átvizsgálása választ adhat arra, mi befolyásolja az árképzést, és ebből mi az, amin javítani lehet – tette hozzá.

Kiemelt feladatuk lehet a digitális ügyek vizsgálata is, mert a gyors piacbővülés közepette az erősebb cégek elzárhatják a növekedés lehetőségét a kisebbek elől, de adatkezelési és fogyasztóvédelmi kérdések szintén fölmerülhetnek ezen a téren.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy az új kihívások mellett a GVH a törvényi kötelezettségének eleget téve továbbra is felügyeli a gazdasági verseny tisztaságát, lefolytatja a versenyfelügyeleti eljárásokat, és arra törekszik, hogy javítsa a vállalkozások versenyismeretét, hozzájáruljon a helyes piaci gyakorlatok rögzüléséhez, a versenykultúra fejlődéséhez, és erősítse a fogyasztói tudatosságot.

Kép:illusztráció.