Napfogyatkozás Hollywood felett

Ennyi látszott a napfogyatkozásból Hollywood felett

Világ

Kanadát, az Egyesült Államokat és Mexikót érintette az a teljes napfogyatkozás amely északkeleti és délnyugati irányban szelte át egy hosszú sávban az amerikai kontinenst. Tudósítónk a helyszínről jelentette, hogy mit látott a napfogyatkozásból Los Angelesben.

A teljes napfogyatkozás, így a ‘tűzkör’ jelensége is megfigyelhető volt például Kanada északkeleti csücskében, a Nagytavak legkeletibb részénél, az Egyesült Államok középső térségében Cleavlandben, Texas több nagyvárosában és Mexikó északnyugati részén.

Kalifornia állam területén, Los Angelesben 49%-os volt a napfogyatkozás mértéke. A ritka égi jelenség helyi idő szerint 11.12 Perckor érte el a maximumot. A Hold árnyéka a nyugati-parti amerikai metropoliszban csak részben takarta el a napkorongot. A helyi könyvtárakban ennek ellenére ingyen osztották a speciális szemüvegeket, így sokan láthatták a félholdra emlékeztető Napot Los Angeles felett.

Bár a 49 %-os részleges napfogyatkozás nem borította sötétbe az amerikai nagyvárost, a színek megváltoztak, napnyugta előtti pillanatokat idézve, az ég sötétebb kék árnyalatot vett és a részleges napfogyatkozás csúcsánál a hőmérséklet érezhetően fokokkal esett vissza.

A Los Angeles iskola kerületeiben óvintézkedéseket vezettek be a napfogyatkozás időtartamára és nem engedték ki a diákokat az égi jelenség az iskola udvarokra, hogy a gyerekek még véletlenül se próbáljanak a Napba nézni, amely akár másodpercek alatt is komoly szemsérüléseket, akár vakságot is okozhat. Az amerikai gyermekek Kaliforniában a termekből követték az élő közvetítést, illetve tanári felügyelettel, speciális eszközökkel és szemüvegekkel ők is megtekinthették a jelenséget.

A következő teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban 2044-ben, Magyarországon 2081-ban várható. Hazánkban utoljára 1999-ben volt teljes pompájában megfigyelhető a teljes napfogyatkozás jelensége.

– Vida Virág –