Brexit – Theresa May: elérhető közelségben a megállapodás

Világ

A brit miniszterelnök szerint elérhető közelségbe került a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) körülményeiről, miután egyetértés született a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai deklaráció szövegtervezetéről.

Theresa May a Downing Streeten, hivatala előtt elmondott rövid csütörtök délutáni sajtónyilatkozatában kijelentette: Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartott előző esti “jó, részletes” brüsszeli megbeszélésén felvázolta, hogy London álláspontja szerint mit kell tartalmaznia a jövőbeni kapcsolatokról szóló politikai deklaráció tervezetének.

Ezután megbízták a két fél tárgyalóküldöttségeit, hogy egész éjszaka folytassák a munkát, és ennek eredményeként jött létre a megállapodás London és az Európai Bizottság között a deklaráció szövegéről – mondta a brit kormányfő.
Theresa May szerint ez a megfelelő megállapodás az Egyesült Királyság számára, mivel teljesíti a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás döntését, visszaadja London hatáskörébe az Egyesült Királyság határainak, pénzének és jogalkotásának ellenőrzését, úgy, hogy közben védelmezi a munkahelyeket, az ország biztonságát és területi integritását.

May hangsúlyozta, hogy a majdani kapcsolatrendszer szövegtervezetéről szóló megállapodás egyelőre London és az Európai Bizottság között jött létre, és most a többi 27 EU-tagállam vezetőin a sor, hogy vasárnapi soron kívüli EU-csúcsig hátralévő időben megvizsgálják az egyezményt.

A brit miniszterelnök kijelentette, hogy addig ő személyesen is beszél a többi uniós ország vezetőivel. Felidézte, hogy már előző este tárgyalt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel, és ennek alapján bízik abban, hogy vasárnap olyan egyezményt sikerül elfogadtatni, amely az Egyesült Királyság alkotta “egész család” javát szolgálja, beleértve Gibraltárt is.

A spanyol kormányfő a minap kijelentette, hogy nem fogja aláírni a Brexit-megállapodást, ha a tervezet nem tartalmazza, hogy a Spanyolország déli csücskén fekvő, de brit fennhatóságú Gibraltár jövőjéről továbbra is közvetlen kétoldalú brit-spanyol tárgyalásokon kell dönteni, és nem a Brexit-egyezség keretében.

Theresa May közölte: szombaton, a soron kívüli EU-csúcs előtt visszatér Brüsszelbe, és ismét tárgyal Junckerrel a megállapodási folyamat lezárásáról.

A brit kormányfő csütörtöki nyilatkozata előtt nem sokkal Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy a tárgyalóküldöttségek szintjén megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozat tervezetéről.

Ha a tagállamok is jóváhagyják szakértői szinten a tervezetet, a dokumentum a vasárnapi soron kívüli EU-csúcs résztvevői elé kerül jóváhagyásra, a brit kiválás feltételrendszeréről szóló, már a múlt héten véglegesített szerződéstervezettel együtt.