Profi szakemberképzés a NOK-ban

Rendőrség

A Nemzetközi Oktatási Központ (NOK) a hajdani csendőrlaktanya budai épületegyüttesében, a Böszörményi úton szervez hazai és nemzetközi rendészeti szakmai képzéseket. A több épületből álló campust akár egy kisvároshoz is lehetne hasonlítani a városon belül: az irodákon és a tantermeken kívül szálloda, étterem, büfé, orvosi és fogorvosi rendelő, könyvtár, sportközpont, taktikai ház és klubhelyiség is található itt.

Az intézmény húszéves fennállása alkalmából Farkas István dandártábornok, igazgatóval beszélgettünk.

– A NOK küldetése – fogalmazott Farkas István – a kezdetektől fogva elsősorban a bizalom, a kapcsolatteremtés készségének kiépítése a tanfolyamok hallgatóinak, a képzések és egyéb rendezvények résztvevőinek, a különböző országokból érkező rendészeti szakembereknek. Globális világunkban egyre fontosabbá válik az országhatárok „bűnüldözési akadálymentesítése”.

Ahogy a bűnelkövetőknek sem jelent akadályt, hogy több országban egyszerre tevékenykedjenek, hiszen a legtöbb esetben kihasználják az országok különböző kulturális, morális és jogszabályi környezetét. A Nemzetközi Oktatási Központ és a keretében létrehozott akadémiák fő céljuknak tekintik, hogy a bűnüldöző szervek közötti együttműködés éppolyan zökkenő- és „akadálymentes” legyen, mint amennyire a különböző országok bűnszervezetei is együtt tudnak működni. Igaz, azokat semmiféle adminisztratív vagy jogi kötöttségek nem korlátozzák.

– Természetesen nem tudjuk minden ország jogi környezetét, adminisztratív eljárásrendjét harmonizálni, megváltoztatni, viszont a nemzetközi képzések igen jó alkalmat biztosítanak egymás rendszereinek megismerésére – folytatta a dandártábornok. – Az a meggyőződésünk, hogy a hatékony együttműködés soha nem két szervezet, hanem mindig két személy között valósul meg. Ilyenkor nagyon nagy segítséget jelenthet, ha egy rendészeti szakember tudja, kihez kell fordulni, kitől lehet segítséget kérni egy-egy ügy kapcsán egy másik érintett országban.

Az intézmény részeként felállított négy akadémia is ezt az irányvonalat követi. A Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) elsősorban Kelet-Közép-Európából, Közép-Ázsiából és Észak-Afrikából fogad rendészeti szakembereket hallgatóként, és az Egyesült Államok biztosítja a trénereket. A Közép-európai Rendőrakadémia (KERA) regionális képzési-bűnüldözési együttműködés céljából jött létre. Az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (Cepol) egy olyan uniós ügynökség, mely hálózatszerűen látja el feladatait, és a különböző tagországokban a rendészeti szakembereknek tervez és szervez képzéseket. A Nemzetközi Pénzügyi Nyomozó Akadémia (ICOFI) pénzügyi, bűnügyi, képzési területen hivatott együttműködni nemzetközi szinten. Két dolog mindenképpen összeköti az akadémiák tevékenységét: a személyek közti kapcsolatépítést tartják a legfőbb irányelvüknek, és rendészeti szakemberek képeznek rendészeti szakembereket.

– Intézményünkben minden ezt a célt szolgálja: a kialakított, „emberbarát” infrastruktúra, a képzések mellé beépített szabadidős programok és a különböző utótalálkozók – tette hozzá az igazgató. – Minél több olyan helyzetet szeretnénk teremteni, amelyben a hallgatók trénereikkel együtt informális környezetben és hangulatban kommunikálhatnak egymással, közelebbről megismerhetik egymást és egymás munkáját, szakterületét, nehézségeiket, az országukra jellemző szakmai környezetet. A visszajelző kérdőívek azt mutatják: kiváló munkát végzünk…

A nemzetközi szintű kommunikáció azonban nem jöhet létre, nem létezhet közös nyelv nélkül. A közös nyelven a NOK szakemberei ebben az esetben nemcsak azt értik, hogy azonos nemzeti nyelvet használnak a résztvevők, a hallgatók a képzések és a szabadidős programok során, hanem azt is, hogy egy használt munkanyelven belül ugyanazon kifejezésen ugyanazt érti mindenki.

– A Nemzetközi Oktatási Központ a közös nyelv kialakítását is célul tűzte ki, ennek elérése érdekében rendészeti szaknyelvi képzési rendszert alakított ki angolból saját kurzuskönyvvel és rendészeti szószedettel – mondta Farkas István. – A NOK 2006 óta az Origó Nyelvi Centrum (ONYC) nyelvvizsgahelye, minden hónapban tart a világ mintegy húsz nyelvéből általános nyelvvizsgákat. Ez adta az ötletet, hogy az ONYC-vel együttműködve – a világon egyedülállóként – létrehozzunk egy angol rendészeti szaknyelvi vizsgát. Ezt meg is valósítottuk egy BBA (Belső Biztonsági Alap)-pályázat keretében: 2018-ban akkreditáltattuk az egynyelvű rendészeti vizsgát Language for Services (LforS) néven. A vizsgarendszert úgy alakítottuk ki, hogy más ország is adaptálni tudja. Az „egynyelvűség” azt jelenti, hogy a magyar nem jelenik meg a vizsgákon, még az instrukciókban sem. Nyelvvizsgakínálatunkban még szerepel a LanguageCert-vizsga is, mely egy olyan nemzetközi, angol, általános nyelvvizsgarendszer, amelyet Magyarországon is elfogadnak.

A NOK más téren is halad a korral, próbál a határon átnyúló bűnözés nyomában járni: ez pedig napjaink talán legfontosabb területe a nemzetközi bűnüldözésen belül, a számítógépes bűnözés elleni harc. Az utóbbi időben két kiberkabinetet hoztak létre: az egyiket egy BBA-pályázat keretében, a másikat a Cepolon belül, a Kiberbűnözés Elleni Akadémiával együttműködve.

– Intézményünk kidolgozott egy, a nemzetközi együttműködésben is jól alkalmazható képzési programot: a lélektaktikai tréninget. Ennek a képzésnek – a pszichológiai és biológiai kutatások mellett – a taktikai ház ad otthont. A képzési forma iránt igen nagy az érdeklődés nemzetközi szinten is: több alkalommal tartottunk ilyen jellegű képzést több európai és Európán kívüli országban is – ismertette a dandártábornok. – Sikerességünket a számok is bizonyítják: több ezer tanfolyam, több mint 100 ezer elégedett résztvevő a világ 110 országából.

KUN MÓNIKA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük