Biztonságosan az utakon decemberben is

Rendőrség
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsai az ünnepi időszakra.

Az év végi ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén.

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, a közlekedőktől mindezek a körülmények körültekintőbb és türelmesebb közlekedési magatartást követelnek.

A rendőrség a közrend, közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segíti az állampolgárok biztonságos közlekedését.

Az ünnepek idejére jellemző forgalmi torlódások miatt a rendőrség Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyarországon átutazó külföldi vendégmunkások utasforgalmának növekedését, a főútvonalak, autóutak, autópályák, valamint a határátkelőhelyek forgalmának alakulását, a bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalom zavartalan haladását. Az esetleges útlezárások, forgalmi korlátozások bevezetése, a szükség esetén kijelölt alternatív útvonalak igénybevétele miatt javasolt figyelemmel kísérni a rendőrségi és a közútkezelői tájékoztatásokat, mind az internetes weboldalakon, mind a gyorsforgalmi utakon lévő információs táblákon.

A járművek – kiemelten a kerékpárok – láthatósága érdekében hangsúlyt kell fektetni a világító,- és fényjelző berendezések megfelelőségére, mely elsősorban az indulást megelőzően és az út közbeni megállások alkalmával végrehajtott gyakoribb ellenőrzésekkel biztosítható. A gyalogosok részéről is fontos, hogy főleg a zsúfoltabb utak környékén kellő figyelmet fordítsanak a láthatóságra, amelyet leginkább a világos árnyalatú ruházat és fényvisszaverő eszközök viselésével érhetünk el.

Legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzanak a többi közlekedőre – különösen a gyalogosokra, akik a legvédtelenebbek a közutakon – hiszen mindenki az otthonában, saját szerettei körében szeretné tölteni az ünnepeket.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!