Összefogás a precíziós gazdálkodásért

Egyetem

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja hét ágazati partnerrel és a Miskolci Egyetemmel.

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon lehetőség nyílt a mezőgazdasági területen is egy olyan módszert alkalmazni, amely a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások, illetve tudásbázis együttes alkalmazásával hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segíti és támogatja a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi, valamint a fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével. Jelenleg a precíziós gazdálkodás eszközrendszere a magyar termelők számára elérhető, de egyelőre még kevesen használják ezeket a technológiákat.

Ezt a tényt ismerte fel az a kilenc magyarországi, illetve hazánkban képviselettel rendelkező szervezet, akik stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá november 30-án, Budapesten. A szerződést a KITE Zrt. kezdeményezésére a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja, a Miskolci Egyetem, a John Deere, az Orthman Manufacturing Inc., a Dow Agrosciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Pannonia Ethanol Zrt., és a Holstein Genetika Kft. képviselői érvényesítették aláírásukkal. Az egyezmény célja, hogy segítsék a precíziós gazdálkodás terjesztését Magyarországon, illetve tapasztalataikat és eredményeiket a jövőben megosszák egymással.

– A precíziós mezőgazdaság területén a műszaki színvonal ma már eljutott egy olyan szintre, ami az ágazati szereplőket szorosabb együttműködésre ösztönözte. A Debreceni Egyetem több évtizede együttműködik a KITE Zrt-vel, mind az oktatás, mind a kutatás területén. Az intézmény Agrártudományi Központja például több mérőállomást működtet közösen a céggel, amelyek a talaj-, és légköri nedvességtől a hőmérsékleti változásig gyűjtenek adatokat. Ezeket a központ munkatársai elemzik, és becslő modelleket készítenek az ágazati felhasználók számára. A megállapodás révén mostantól a Miskolci Egyetem térinformatikai eszközeivel és az ott felhalmozott szakértelemmel is kiegészülhet a munkánk – részletezte az együttműködés előnyeit Komlósi István, a DE ATK főigazgatója.

Az egyezmény értelmében a KITE Zrt. indikátor szerepet vállal a mezőgazdaság számára inputanyagokat és géprendszereket nyújtó multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés termékeit felhasználók között. Az együttműködésben részt vevő egyetemek pedig K+F+I tevékenységükkel segítik a technológiák fejlesztését, illetve felhasználják a gyakorlati eredményeket az oktatásban.