A BKIK ajánláscsomagot állít össze a repoharak kezeléséről

Ország

 A rendezvényeken használt erős falú újrahasználható poharak (repohár) visszaváltásával kapcsolatos visszásságok elkerülésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakmai önszabályozó ajánláscsomagot állít össze a vendéglátóipari vállalkozásoknak – közölte a köztestület kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fogyasztói felmérés eredményei és a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetések alapján április elejéig állítják össze a szakmai ajánláscsomagot, hogy segítsék a vendéglátóipari vállalkozások fogyasztóbarát önszabályozását.

A közleményben felidézik, hogy a kamarában tavaly munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy önszabályozó piaci megoldást keressen a repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságokra. Ennek részeként 2022 végén felmérték a felhasználók igényeit, az online felmérés kérdőívet egy hónap alatt több mint 4 ezren töltötték ki.

A felmérés szerint a felhasználók számára a legnagyobb problémát a visszaváltási lehetőségek követhetetlensége jelenti. A vendégek leginkább pénzért szeretnék visszaváltani poharukat, de egy repohár-automatát is jó ötletnek tartanának. A legkevésbé népszerű ötletnek a helyszínen hagyandó, de ingyenes repohár bizonyult.