Három ember halálát okozó járművezető ügyében született döntés

Ország

A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi vádirattal egyezően, kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt öt év fogházbüntetésre ítélte azt salgótarjáni férfit, aki három ember halálát okozta felelőtlen előzésével.A vádirat szerint a vádlott 2017. december 21-én, hajnalban, ködös, fagyos időben, egy cég munkavállalóit szállította kisbusszal Salgótarjánból Budapestre. A 21. számú főúton Mátraverebély és Tar között az akkor még tartó útépítés miatt „Előzni tilos” és „Sebességkorlátozás 60 km/h” tilalmi jelzőtáblákat, valamint „Úton folyó munkák” veszélyt jelzőtáblát helyeztek ki.

A vádlott a korlátozott látási viszonyok ellenére végig gyorsan haladt, többször is előzött. Tar térségében utolért egy hat személygépkocsiból és egy autóbuszból álló kocsisort, melyet a tilalom ellenére előzni kezdett, eközben 90 km/h sebességre gyorsított. Áttért a bal oldali forgalmi sávba és folyamatosan ott haladt. Már megelőzött öt autót és a hatodik mellett járva elhatározta, hogy a busz mellett is elhalad, amikor mind számára, mind az éppen előzött gépkocsi vezetője számára láthatóvá vált egy szemből érkező személygépkocsi tompított fényszórója.

Az előzött autó vezetője fékezett, elősegítve, hogy a vádlott besorolhasson a busz mögé, a vádlott viszont tovább folytatta az autóbusz előzését. Ezt észlelve a szemből érkező gépkocsi vezetője a jobb oldali útpadka irányába kormányozta a járművét és vészfékezett. A vádlott ekkor már maga is fékezni kezdett, azonban az autóbusz mellett frontálisan ütköztek.

A baleset következtében a szemből érkező, szabályosan közlekedő gépkocsi vezetője és női utasa, valamint a vádlott egyik férfi utasa a helyszínen életüket vesztették. Súlyosan megsérült továbbá a vádlott másik négy utasa, és a vádlott maga is súlyos agy- és lépsérülést szenvedett.

A Salgótarjáni Járásbíróság 2020. február 20-án a vádlottat első fokon öt év fogházbüntetésre és tíz év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült több mint 1.000.000,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat képviselő közlekedési ügyésze az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, végleges hatályú járművezetéstől eltiltás kiszabását kérve. A vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, így az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék fog másodfokon dönteni.

 

ugyeszseg.hu