Kiállítás, koncertek és körhinta a nyíregyházi adventen

Ország

Karácsonyi kiállítással, éttermi ünnepi menükkel, koncertekkel készülnek az adventi időszakra Nyíregyházán.

A hagyományos ünnepi forgatag faházai már állnak a Kossuth tér belső területén, a díszkivilágítást advent első vasárnapján, gyertyagyújtáskor kapcsolják fel, az ünnepi fények várhatóan vízkeresztig díszítik majd a belvárost. A város tizenhat méter magas fenyőfája – amely idén új aranyszínű dekorációt és több mint kétezer méter hosszú fényfüzért kapott – már a Takarékpalota előtti téren várja az ünneplőket.

A polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon karácsonyig szinte minden nap zenei koncertekkel és előadásokkal várják a közönséget a helyi iskolák növendékei, a színház művészei és a meghívott könnyűzenei eladók. Hétfőn nyílik meg a városháza dísztermében a Hópihék ünnepi fényben című kiállítás, amely december 16-ig várja a látogatókat. Lesznek kézműves foglalkozások, a Mikulás pedig vasárnaptól egészen december 23-ig várja a gyerekeket a városházán és a Mikulásházban.

Az egyik idei újdonság, hogy karácsonyig négy helyi étterem ünnepi menüit kóstolhatják meg az adventi forgatagban sétálók az egyik vendéglátóegység teraszára telepített melegedőházakban, az étlapon például káposztás bableves, fácánleves, mákos guba, halászlé, sztrapacska vagy szürkemarhapörkölt szerepel. Szintén a Kossuth tér ad majd helyet annak a gigantikus, harminc méter magas körhintának is, amelynek tetejéről szinte a teljes belváros ünnepi panorámáját meg lehet tekinteni.

A belváros fáit, lámpaoszlopait és egyes épületeinek homlokzatait új utcai díszek ékesítik. A városi karácsonyi koncertet december 14-én tartják meg a római katolikus székesegyházban.