Életszagú kiállítás nyílt a Freedom Közösségi Házban

Kultúra

“TÉR-KÉPEK ÁLLOMÁSOK” címmel nyílt kiállítás Debrecenben, a Freedom Közösségi Házban. A megnyitón a BIT Egyesület jóvoltából Keresztúri Mária és Kerékgyártó Kálmán költők segítettek megismertetni a művész, Farkas Anikó munkáit a közönségnek. – olvashatjuk a HajduPress hírportálon.


A téma az életünk alatt elénk sodródó élet-állomások. Jó-rossz dolgok, problémák, boldogság, harmonikus vagy éppen kibillent állapotok, a szexualitás, a nemiség megélése, a vágyak, a természet és az ember kapcsolata. Az állomásaink, melyeken mindannyian keresztül haladunk.

Farkas Anikó festészete során mindig jelentős szerepet vállalt a struktúrák szerepe.
” A szerkezeti építkezés, a lakk rétegek egymásra épülése, és a síkban felépülő geometrikus rendszer teremti meg a festmények alapját. Ez térkép jelleget kölcsönöz. Szinte evidenciaként kapcsolódik a rendszerben való gondolkodáshoz a belenagyítás és eltávolodás gondolata. Mintha egy repülőről néznénk le egy tájra, ahol a szántóföld szétszabdalná a területet. Ez az eltávolodás ugyan abban a pillanatban akár jelenthetne egy sejtekbe betekintő “metszetet” is, mikor egy levél felépítését vizsgáljuk. Olyan, mint ha több témáról beszélnénk, mégis egy dologról van szó. A végére állnak össze egésszé a részletek. Beszélhetünk az élet apró állomásairól, vagy ennek szimbólumáról: a levél szerkezetéről. A vége mindig egy összegzés. Az ember sok állomás, sok részlet ismeretében eltávolodik, és egészben képes látni ezt a komplex rendszert, a megfelelő mennyiségű tapasztalat és idő után” – fogalmazta meg az alkotó.
“Ez az, ami motivál. Persze mindenki a maga módján, nyelvén fogalmazza meg a mondanivalóját. Nekem ez a festészet. Absztrakt képeket készítek. Az absztrahálás izgalmas dolog. A saját élményeim, érzéseim alapján “koreografálom” meg a képet. A vonalak érzékenysége, a használt színek és formák összessége generál egy érzést az emberben, idéz fel élethelyzeteket. Mivel elvonatkoztatunk a valóságtól, ezek a festészeti elemek minden emberben mást és mást idéznek fel. Fantasztikusnak tartom az absztrakt képekben azt, miképpen ezernyi lehetőséget nyújtanak az embernek megtalálni benne saját magát anélkül, hogy az alkotó ráerőltetné magát a befogadóra” – mondta Farkas Anikó.

A kiállítás anyagából 6 kép 2008-ban készült, majd ezekhez kapcsolódva készültek újabb, 2015 és 2016-os művek. A tárlat megtekinthető a Freedom Közösségi Házban, a Gázvezeték u. 50. szám alatt.