Megcsappant a turistaforgalom a terrorfenyegetett nyaralóhelyeken

Gazdaság

Nem volt jó évük tavaly az utazási irodáknak, erre utal, hogy a charterjáratokat is igénybe vevő utazásszervezők vagyoni biztosítékának összértéke a tavalyi 11,3 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent 2017-re a Turizmus Online összesítése szerint. A charteres irodák toplistáját továbbra is a Neckermann vezeti, amelynek nem okozott gondot a korábbi két évhez hasonló 3 milliárd forintos kaució. Kiesett viszont a listáról a tavaly második helyezett Green Travel, amely nem tudta letenni a korábbi három év legmagasabb, 1,65 milliárd forintra rúgó kaucióját.

A kedvezőtlen geopolitikai helyzet, leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Eget rengető változások nem történtek, irodák se mentek csődbe, de a magyarok által kedvelt tengerparti nyaralások népszerű desztinációi, Törökország, Egyiptom és Tunézia esetében csökkent a forgalom.

A magyarok utazási kedve ugyanakkor töretlen, amit jól mutat a tengeri hajóutak dinamikus forgalomnövekedése is – fűzte hozzá a MUISZ alelnöke. Az elmúlt években egyre több magyar próbálta ki ezeket, folyamatosan élesedett a verseny a hajótársaságok között, így már akár egy tengerparti nyaralással is vetekedő áron elérhetővé váltak.