Évi 30-40 ezer új lakásra lenne szükség

Gazdaság

Évi 30-40 ezer új lakásra lenne szükség ahhoz, hogy az ingatlanállomány átlagos minősége fennmaradjon – mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Balogh László hozzátette: az első fél évben ugyan 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint az előző év azonos időszakában, mindössze 3400 új lakás került a piacra.
Kiemelte: a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban élénk az ingatlanpiac, a forgalom folyamatos emelkedése mellett az ingatlanok ára is nő.
Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy lakáshitel igénylés esetén az ügyfelek már szinte az összes nagy banknál kérhetik, hogy a pénzintézet 5, 10 vagy akár 15 évre is rögzítse a törlesztőrészlet nagyságát.
A család igazolt havi jövedelmének a felénél nem lehet nagyobb a törlesztőrészlet – mondta a szakértő, azonban hozzátette, reálisabb, ha az ügyfél a havi jövedelmének a harmadával számol. A hitelfelvevők hasonlítsák össze minél több bank ajánlatát, ugyanis a legjobb banki ajánlat révén akár 1 millió forintot is meg tudnak spórolni – figyelmeztetett Gergely Péter.