Új migrációs és menekültügyi paktum: a fejlemények áttekintése és a migránsok kizsákmányolása elleni küzdelem előmozdítása

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon – egy évvel az új migrációs és menekültügyi paktumról szóló javaslat elfogadását követően – jelentést tett közzé a migrációs és a menekültügyi helyzetről. Jelentésében számba veszi a migrációs és menekültügyi politika terén az elmúlt másfél évben elért eredményeket és az ebben az időszakban végbement legfontosabb fejleményeket, meghatározza a legfontosabb kihívásokat, és felvázolja, milyen lépések révén lehet szilárdabb alapokon álló, életképesebb és méltányosabb migrációs és menekültügyi politikát kialakítani. A jelentésben közreadott adatokon kívül a Bizottság az Európába irányuló migrációról szóló weboldalán is közzétett friss statisztikai adatokat a témában.

A Bizottság a mai napon a migránscsempészés elleni uniós cselekvési terv aktualizált változatát is elfogadta, és közleményt adott ki a munkáltatókkal szembeni szankciókról szóló irányelv alkalmazásáról. Ezek a kezdeményezések az új migrációs és menekültügyi paktum keretében alkalmazott átfogó uniós megközelítés részeként arra irányulnak, hogy megelőzzék a migránsok szervezett kizsákmányolását, és visszaszorítsák az irreguláris migrációt. A kezdeményezések összhangban vannak azzal, hogy az új paktum a migráció fenntartható és rendezett kezelését hivatott előmozdítani. Céljuk, hogy megoldást találjanak a bűnszervezetek felszámolása terén hosszú ideje fennálló kihívásokra, és elősegítsék az új kihívások, köztük az államilag támogatott migránscsempészés kezelését. Utóbbira az EU Belarusszal közös külső határain kialakult helyzetre való tekintettel van szükség. A Bizottság azonnali lépésként ma javaslatot is előterjesztett, indítványozva, hogy az EU részlegesen függessze fel a Belarusszal kötött vízumkönnyítési megállapodást.

A teljes sajtóközlemény