A Bizottság uniós küldetéseket indít útnak fontos kihívások kezelésére

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon öt új uniós küldetést hirdetett meg. A küldetések az együttműködés új és innovatív formáját képviselik, és arra irányulnak, hogy Európán belül és kívül egyaránt javítsák az emberek életminőségét. Olyan intézkedéseket – többek között kutatási és innovációs projekteket, szakpolitikai intézkedéseket és jogalkotási kezdeményezéseket – foglalnak magukban, amelyek számottevő társadalmi hatással járó, konkrét célkitűzések meghatározott időn belül elérését szolgálják. A Bizottság azért indít útnak uniós küldetéseket, hogy az EU sikeresen megbirkózzon több, az egészségügy, az éghajlat-politika és a környezetvédelem terén jelentkező fontos kihívással, és nagy ívű, inspiráló célokat érjen el ezeken a területeken.

A küldetések új elemet jelentenek a Horizont Európa programban és új koncepciót az uniós szakpolitikai munkában. Támogatni fogják a Bizottság fő prioritásainak megvalósítását célzó kutatásokat, és válaszokat keresnek majd korunk több nagy kihívására.

A Bizottság a következő öt küldetést indítja most útnak:

  1. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: legalább 150 európai régió és közösség támogatása annak érdekében, hogy 2030-ra ellenállóvá váljanak az éghajlatváltozás hatásaival szemben.
  2. Rákos megbetegedések: az európai rákellenes terv segítségével 2030-ig több mint 3 millió ember életminőségének javítása megelőzés, gyógyítás, valamint hosszabb és jobb életet biztosító megoldások révén.
  3. Óceánok, tengerek és más vizek: a vízminőség helyreállítása 2030-ig.
  4. 100 klímasemleges és intelligens város megvalósítása 2030-ig.
  5. Európai talajvédelmi megállapodás: 100 élő laboratórium és világítótorony-projekt, amely előmozdítja a talaj egészségének 2030-ig történő helyreállítását.

A teljes sajtóközlemény