A szociális jogok európai pillére: eljött a további tettek ideje

Európa

Az Európai Bizottság ma nagy ívű cselekvési tervet terjesztett elő a szociális jogok európai pillérére vonatkozan. Ez a pillér azt a húsz fő alapelvet és jogot határozza meg, amelyek a XXI. században elengedhetetlenek a munkaerőpiacok és jóléti rendszerek méltányos és zökkenőmentes működéséhez. A cselekvési terv olyan, szociálisan erős Európa kialakítását hivatott előmozdítani, amely jövőorientált módon közelíti meg a foglalkoztatás és a készségfejlesztés kérdését, és lehetővé teszi a méltányos, inkluzív és fenntartható társadalmi-gazdasági helyreállítást.
A szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési terv további konkrét intézkedéseket vázol fel a pillér alapelveinek végrehajtására. A cél az, hogy ezt a tagállamok és az EU közösen, a szociális partnerek és a civil társadalom tevékeny részvételével valósítsák meg. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy Európa naprakésszé tegye szociális szabályait, miközben sikeresen kezeli az új társadalmi, technológiai és gazdasági fejlemények, valamint a világjárvány társadalmi-gazdasági következményei által előidézett átalakulást. A terv a foglalkoztatásra, a készségekre és a szociális védelemre vonatkozóan három kiemelt célt határoz meg: az EU-nak 2030-ig el kell érnie, hogy:

  1. a 20–64 évesek legalább 78%-ának legyen munkahelye,
  2. minden évben a felnőttek legalább 60%-a részesüljön képzésben,
  3. legalább 15 millióval kevesebb ember legyen kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának.

A Bizottság felkéri az Európai Tanácsot, hogy hagyja jóvá ezt a három célkitűzést, és felszólítja a tagállamokat, hogy saját nemzeti célok meghatározásával járuljanak hozzá ehhez az erőfeszítéshez. A Bizottság a héten a szociális kérdésekkel foglalkozó Eurobarométer felmérés eredményeit is közzétette, amelyekből többek között kiderül, hogy Unió-szerte és Magyarországon egyaránt a válaszadók csaknem 90%-a (88%-a) fontosnak tartja a saját szempontjából, hogy Európa szociálisan érzékeny legyen, azaz gondoskodjon az esélyegyenlőségről, a munkaerőpiaci hozzáférésről, a méltányos munkafeltételekről, valamint a szociális védelemről és a társadalmi befogadásról.

Az Európai Bizottság a mai napon ajánlást is előterjesztett arra vonatkozóan, hogyan célszerű a Covid19-válságot követően hatékonyan és aktívan támogatni a foglalkoztatást. Az ajánlás konkrét iránymutatást nyújt a tagállamoknak: olyan, uniós forrásokkal támogatható szakpolitikai intézkedéseket vázol fel, amelyek révén a tagállamok a munkahelyek megőrzéséről fokozatosan a munkahelyteremtő fellendüléshez szükséges lépésekre helyezhetik át a hangsúlyt. Az ajánlás ösztönzi a munkahelyteremtést és a hanyatló ágazatokból a felfutó ágazatokba, különösen a digitális és a zöld ágazatba irányuló pályamódosítást. Az új intézkedéseknek három elemet kell tartalmazniuk: 1. a munkaerő-felvétel ösztönzése és a vállalkozások támogatása; 2. továbbképzési és átképzési lehetőségek; 3. a foglalkoztatási szolgálatok által nyújtott támogatás növelése.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.