Az európai Parlamenti képviselők közös menekültügyi szabályzatot szeretnének

Európa
Az Uniónak segítenie kell Görögországnak a török határszakasz őrzésében, ugyanakkor menedéket kell biztosítania az arra jogosultaknak, fogalmazott több képviselő kedden.

Az Ylva Johansson belügyekért felelős biztossal és a Tanács horvát elnökségének képviselőjével folytatott vita során a felszólalók többsége bírálta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt azért, mert mások szenvedését politikai célokra használja ki. Több képviselő kiemelte, hogy nem kellene megismételni a 2015-ös menekültválságot, és az Uniónak felül kellene vizsgálnia a közös menekültügyi szabályait. 

Egyes képviselőcsoportok vezetői a Törökországgal kötött megegyezés felülvizsgáltát kérték. A megállapodás értelmében Törökország a menekültek és bevándorlók megállításáért cserébe pénzügyi segélyt kapott. Más képviselők mély aggodalmuknak adtak hangot a török határon és a görög szigeteken – ahol több ezer menedékkérő, köztük számos kísérő nélküli kiskorú ragad táborokban – folyamatosan rosszabbodó humanitárius helyzet miatt.

A vita során a genfi egyezmény tiszteletben tartásának kötelessége, a segítségnyújtási kötelezettség a menedékkérők részére, a határátkeléssel próbálkozókkal szemben fellépő rendőrség agressziója, és az esetleg az Unió területére bejutó dzsihádisták jelentette veszély kérdése egyaránt felmerült.