Szomatodiagnosztikai laboratórium kezdi meg működését a Testnevelési Egyetemen

Egyetem

Az egészségi állapotot felmérő szomatoinfra technológiával vezérelt szomatodiagnosztikai laboratóriumot adtak át a Testnevelési Egyetemen (TE) csütörtökön.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-nek arról beszélt: a magyar találmányra, fejlesztésre épülő laboratóriumban azt is képesek lesznek káros hatások nélkül megállapítani a vizsgált sportolókról, hogy mire alkalmasak, képesek és mire nem.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány kiemelt ágazatként foglalkozik a sporttal. A magyar emberek 5 százaléka sportolt rendszeresen 2010-ben, mára ez 9 százalékra emelkedett – közölte. A különböző utánpótlás nevelési programoknak köszönhetően a versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma átlépte a félmilliót – mondta Menczer Tamás.

Mocsai Lajos, a TE rektora kiemelte, hogy a laboratórium átadásával a kvantumbiológiai kutatások újabb fejezete nyílik meg. Ezek a kutatásoknak gyakorlati hasznuk lehet a járványok megelőzésében, az egészséges táplálkozásban, a betegségek megelőzésében, korai felismerésében. A rektor világszenzációnak nevezte, hogy kvantumbiológiai egészségi állapotfelmérő laboratórium kezdi meg működését az egyetemen. A beruházás több mint 150 millió forintból valósult meg.

Mocsai Lajos hozzátette,hogy a szomatodiganosztikai laboratórium négy egyetem együttműködésének eredményeként és kínai magántőke bevonásával jöhetett létre.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora arról beszélt, hogy a laboratóriumban végzett vizsgálatoknak köszönhetően rengeteg adat áll majd rendelkezésre, és “a fantáziánkat az eddigieknél messzebb ereszthetjük” majd. Hangsúlyozta azt is, hogy a kvantumbiológiai tudományterület nagy tiszteletet és támogatást igényel.

A laboratórium létrejöttében segítő Pesti Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kvantumbiológia a 21. század tudománya lesz, hiszen az életfolyamatoknak a megismerésében olyan lehetőségeket nyújthat, amelyet majd az egészségügy és a sporttudományok használni tudnak. Továbbá az élelmiszer- és a gyógyszerkutatásban óriási jelentősége lesz.

A szomatodiagnosztika a test anatómiai és élettani összefüggéseinek vizsgálata számítástechnikai, műszertechnikai és képalkotó vizsgálati módszerek alkalmazásával. A somatoinfra technológia pedig az élő szervezetben zajló kvantumfolyamatok detektálására képes, és az általa nyert információk révén rendkívül rövid idő alatt lehet képest kapni az emberek kor és nemnek megfelelő, valós idejű egészségi állapotáról.

A szomatodiagnosztikai laboratórium robottechnikával és más korszerű diagnosztikai eszközökkel felszerelve nemcsak felmérni képes az egészségi állapotot, hanem alkalmas arra is, hogy néhány perces vizsgálati idő alatt megadja mindazokat az információkat, amelyek lehetővé teszik a teljes test anatómiai és életfolyamatai összefüggéseinek megismerését – olvasható a tájékoztatóban.

(fotó:MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.