FM90: Akció az előítélet-mentes Debrecenért

Egyetem
A szélsőséges gondolkodásmódok, ideológiák ellen fellépve kezdtek Zerophobia néven akcióba a Debreceni Egyetem Észak-amerikai Tanszékének hallgatói – adta hírül az FM90 Campus Rádió.

Világszerte több mint száz diákcsapat vesz részt a Challenging Extremism nevű, Amerikából indult kezdeményezésben, amely az idegengyűlölettől, a xenofóbiától kezdve a radikalizmuson át a szélsőséges ideológiákig tematizál a helyi közösségek életében jelen lévő problémákat.

Kizárólag meghívásos alapon lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amelyre a debreceni Amerikai Kuckó az egyetemi Észak-amerikai Tanszéket kérte fel. A Debreceni Egyetemen tizenöt hallgató szemináriumi munkában hozta létre tanári vezetéssel a Zerophobia nevű helyi akciósorozatot, amely a debreceni polgárokat a velünk élő különböző kultúrák elfogadására próbálja érzékenyíteni.

– Egy olyan többhónapos kampányt hívtunk életre, amely a xenofóbiára, az idegenellenesség és a szélsőségesség veszélyeire hívja fel a figyelmet. A Debreceni Egyetemen több ezer külföldi egyetemista tanul, mégis alig van kapcsolatuk a debreceniekkel. Célkitűzésünk, hogy megvalósulhasson az interakció, a párbeszéd a helyiek és a nemzetközi közösség között – vázolja a kampány céljait Csató Péter, az Észak-amerikai Tanszék adjunktusa.

A programhoz egyre több külföldi diák – orvosok, mérnökök, informatikusok – csatlakozik, akik középiskolákban előadásokat is tartanak arról, hogyan élik mindennapjaikat egy sajátjuktól különböző kultúrában. A Tóth Árpád Gimnáziumban kezdődött egy nigériai egyetemista előadásával a sorozat, de a debreceni Ady, Fazekas és Medgyessy gimnáziumokba, sőt Hajdúböszörménybe is ellátogatnak.

A belvárosban november 19-én 14 órától az Ifjúsági Házban rendezünk nemzetközi batyus bulit, ahova a magyar és külföldi résztvevőket egyaránt várjuk, hogy elkészítsék és elhozzák nemzetük ételkülönlegességeit, alkalmat teremtve arra, hogy az ételeket kóstolgatva ismerjék meg egymást az emberek – ajánlja a legközelebbi programot Visnyei Petra, a szervező angolos szeminárium tagja.

Jelentkezni november 18-án délig még lehet a batyus bulira.

A további programban színpadi előadások, koncert és december 3-án a Főnix Csarnoknál egy látványos „street art” akció is lesz, amikor közös falfestésre hívják a szervezők az érdeklődőket.

A Zerophobia célkitűzéseivel és eseményeivel kapcsolatban az FM90 Campus Rádióban készült interjú, ami a következő linken hallgatható meg: http://www.fm90.hu/campus/zero-pont-a-szelsosegeseknek-programsorozat-az-egyetemen

A Zerophobia aktualitásairól a https://www.facebook.com/zerophobia/ facebook oldalon lehet bővebben olvasni.