Világhírű kézilabdázók konferenciája Debrecenben

Sport

Kézilabda Kapusedzői Konferenciát rendezett csütörtökön a debreceni Sporttudományi Koordinációs Intézet. A rendezvényen Mats Olsson, a norvég női válogatott kapusedzője, valamit Dejan Peric, a szerb férfi válogatott szövetségi kapitánya is előadást tartott.

Több mint 100 elismert szakember érkezett november 17-én az egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjába (DESOK), hogy az évtizedek folyamán felgyülemlett szakmai kincset megossza egymással.

A magyar kézilabda kapus társadalomnak még sohasem adatott meg a lehetőség egy közös megjelenésre, eszmecserére, gondolkodásra, a saját tapasztalataik átadására a kapusképzés számára a formálás, a nevelés legfontosabb szempontjainak tisztázására. Ugyanakkor a kézilabda folyamatos gyorsulása, a megemelkedett támadásszám, a több kapura lövés egyre nagyobb feladatot ró a kapusokra – fogalmazott az egykori válogatott játékos Bíró Imre, a Debreceni Egyetem munkatársa.

A nemzetközi konferencia további célja volt, hogy a különböző kézilabda kultúrák kapusedzéseinek megismerése és összehasonlítása azok filozófiáján és metodikáján keresztül. Az északi stílust Mats Olsson, a Svédországgal világ- és Európa-bajnok, spanyol klubjával BEK győztes, jelenleg a norvég női válogatott kapusedzője képviselte, a délszláv stílust pedig Dejan Peric, a klubjaival kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, KEK-győztes, a szerb férfi válogatott szövetségi kapitánya prezentálta előadásában.

 

Fotó: Balló Béla