Gyógyszeripari hídfőállás

Egyetem

Huszonkilenc indiai gyógyszeripari vállalkozás képviselője tárgyalt Debrecenben az egyetem, a város és a kereskedelmi és iparkamara vezetőivel.

– Miközben a nyugati medicinák a tüneteket csökkentérésre koncentrálnak, addig mi most egy olyan országgal kötünk együttműködést, amelynek egészségügyi rendszere a megelőzésre és a krónikus betegségek kezelésére összpontosít, ez Kelet és Nyugat találkozása – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor, a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter elnöke kedden délelőtt, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara indiai üzleti fórumán.

– Már a klaszter alapításánál felmerült, hogy egy olyan innovációs rendszerre van szükségünk, amely az összetett kérdésekre is gyorsan tud választ adni. Ehhez elengedhetetlen a helyi szereplők szoros együttműködése, ami itt Debrecenben tökéletesen megvalósult – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor szakmai tájékoztatójában kifejtette, hogy a klaszternél több gyógyszerfejlesztés is folyamatban van. A legfejlettebb projektek már a gyártásnál tartanak, ilyen például az orális inzulin, emellett vannak előrehaladott állapotban lévő, korai állapotú, illetve kutatási fázisban lévő projektek is. Hozzátette: az elmúlt évek debreceni kutatási eredményeit ma már az ipar is lehetséges fejlesztési célpontként ismeri el.

Malay Mishra, India magyarországi nagykövete beszédében kiemelte: először, de nem utoljára jöttek ekkora delegációval Debrecenbe.

– A Debreceni Egyetemen már működik az Ajurvéda Tanszék, amely megfelelő alap egy európai szintű egészségügyi központ létrehozásához. Debrecent már eddig is elismert gyógyszeripari központként tartottuk számon, ahol példás az együttműködés az egyetem, a város, a kamara és a vállalkozások között. Ez az üzleti fórum jó kezdet a további együttműködéshez, így Debrecen fontos hídfőállás lehet számunkra – mondta Malay Mishra.

Papp László polgármester rendkívüli eseménynek nevezete az üzleti fórumot, hiszen első alkalommal érkezett egy iparágnak ennyi képviselője a városba.

– Az a célunk, hogy megismerjék Debrecent: fel akarjuk hívni a figyelmüket arra, hogy a Debrecenben kiemelkedő szerepet játszik az egészségipar és a gyógyszeripar, stratégiai jelentőségű ezek fejlesztése – fogalmazott Papp László.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: India a világ tízedik legnagyobb gazdasága, az ICT-szektor tíz vezető cége közül hat indiai, és a gyógyszeriparuk is dinamikusan fejlődik.

– A kamarának az is a feladata, hogy a helyi szellemi kapacitást a helyi kis- és középvállalkozásokon keresztül eljuttassa a piacra, akár nemzetközi szinten is, egy ilyen rendezvény pedig tökéletes alkalom erre – hangsúlyozta Miklóssy Ferenc kamarai elnök.

Skultéti Éva, az Pharmapolis Klaszter Kft. ügyvezetője felidézte, hogy néhány éve még azt sem tudták, hogy mi az a klaszter, most pedig azért jött egy külföldi delegáció a városba, hogy találkozzon velük, ami hatalmas fejlődést jelent.

A delegáció tagjai elsősorban az exportlehetőségek iránt érdeklődnek, a gyártáshoz keresnek magyar partnereket, emellett a további együttműködési lehetőségekről is tárgyaltak a debreceni gazdasági fórumon.

unideb.hu