Szakértő: ha a britek nem fogadják el a megállapodást, kiesnek az unióból

Világ

Ha a brit parlament nem fogadja el a megállapodást a kiválás feltételeiről, akkor Nagy-Britannia kiesik az Európai Unióból – közölte Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Gálik Zoltán azt mondta, ebben az esetben nem lesz átmeneti időszak, március 30-ától a britek a saját szabályaikat tudják alkalmazni, viszont nem férnek majd hozzá a közös piachoz és a közös szolgáltatási rendszerekhez, valamint megszűnik a befolyásolási képességük is.

Theresa May brit miniszterelnöknek elvileg ugyan lenne három hete, hogy új megállapodástervezetet készítsen, de az EU leszögezte, hogy nem nyitja újra meg a tárgyalásokat – tette hozzá.

Kitért arra is, az Egyesült Királyság különleges ország, mert nem tagja a schengeni övezetnek, ezért a migráció problémájával nem úgy találkoztak, mint más tagországok. Náluk az alulképzett kelet-európai munkavállalók sokasága a probléma, ezért szeretnének új bevándorlási rendszert, amely a szakképzetteket részesíti előnyben – vélekedett.