Szeged, Rotary Club Szeged Dóm, Jótékonysági Sakkverseny, sakk, gyerekek

Sakkolimpia – A FIDE nagy várakozással tekint a budapesti verseny elé

Sport

A sportági világszövetség (FIDE) büszke rá és boldogan fogadja, hogy Magyarország ad otthont idén a 45. sakkolimpiának, tekintettel az ország elképesztő sakkörökségére és a mai sakkvilágban elfoglalt helyére – írta Arkagyij Dvorkovics elnök a FIDE honlapján.

Az év kiemelkedő versenyét köszöntő nagylélegzetű anyagban a FIDE első embere úgy fogalmazott: a szövetség nagy várakozással tekint a budapesti sakkolimpiára, és a szervezőkkel együttműködve arra törekszik, hogy a rendezvényt “emlékezetes és befogadó élménnyé tegyük a résztvevők és a nézők számára, és valóban otthon érezzék magukat Magyarországon”. Dvorkovics a szeptember 10. és 23. közötti versenyt monumentálisnak, és olyan eseménynek minősítette, amely újabb mérföldkő lesz Magyarország gazdag sakktörténetében.

Az írásban kiemelik, hogy az eddigi sakkolimpiákon szerzett 12 csapatéremmel Magyarország az egyik legeredményesebb sakknemzet. “A sakk itthon van Magyarországon. Számos nagyszerű sakkozó otthona Maróczy Gézától Lilienthal Andorig, Szabó Lászlótól Portisch Lajosig, Adorján Andrásig, Ribli Zoltánig és Lékó Péterig”, s a “legismertebb magyar sakkcsodaként” említik a Polgár nővéreket, Juditot, Zsuzsannát és Zsófiát.

A sakkolimpia színhelye Magyarország egyik legmodernebb rendezvényközpontja, a BOK Sportcsarnok, amely akár tízezer fő befogadására is alkalmas – olvasható a cikkben, amely kitér rá, hogy a versennyel párhuzamosan Budapest otthont ad majd a megalakulásának századik évfordulóját ünneplő FIDE kongresszusának is.

Az anyag idézte Polyánszky Zoltánt, a Magyar Sakkszövetség elnökét, aki szerint a sakkban az egyik legjobb dolog az, hogy nemzetközi.

“Az olimpia összehoz mindannyiunkat, és ismét megmutatja, hogy a sakk nem csak fekete-fehér. Kormányunk sportstratégiájának köszönhetően Magyarország az elmúlt években számos világesemény professzionális házigazdája lett. Megtiszteltetés, hogy e folyamat részeként sakkolimpiát is rendezhetünk, és mindent megteszünk, hogy valamennyi vendégünk számára emlékezetes legyen” – hangsúlyozta a magyar szövetség vezetője.

(MTI)