3x3-as egyetemi kosárlabda Eb Debrecen

Kezdődik a 3×3-as egyetemi kosárlabda Eb Debrecenben: nyolc magyar csapattal rajtol a mezőny

Sport

Tizenhét országból 40, köztük nyolc magyar csapattal kezdődik meg vasárnap Debrecenben a 3×3-as egyetemi kosárlabda Európa-bajnokság.

A Debreceni Egyetem (DE) főépülete előtti téren sorra kerülő esemény szombati nyitóünnepségén esküt tettek a 35 résztvevő intézmény sportolói és a játékvezetők is, emellett látványos tánc- és akrobatikus kosárlabda-bemutatót is megcsodálhatott a közönség. A DE nevében Pető Károly rektorhelyettes közölte, a hajdúsági egyetemen érzik a sport formáló erejét.

“Campusaink világszínvonalú sportlétesítmények széles választékát kínálják, amelyek kielégítik hallgatóink és kollégáink igényeit. Büszkék vagyunk arra, hogy korszerű sportkomplexumokkal és rendkívül modern sportinfrastruktúrával rendelkezünk, így folyamatosan arra ösztönözzük a hallgatókat, hogy a pályán és az oktatás területén egyaránt a legjobbat hozzák ki magukból”

– fejtette ki.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) részéről Adam Roczek elnök és Ilan Kowalsky bizottsági tag is kiemelte a szervezőbizottság munkáját, amelyet a torna létrehozása érdekében végzett.

“Büszkén mondhatjuk, ma ünneplünk. Ünneplünk, mert ez egy újabb esély arra, hogy megtapasztaljuk az egyetemi sport különlegességét, rögtön itt, a megnyitón. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevő sportolók élvezettel küzdenek majd, és a legjobb eredményért harcolnak, a legsportszerűbben, barátságos és lelkesítő hangulatban”

– jegyezte meg Ilan Kowalsky.

A versenyt Balogh László, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg.

A rendezők csaknem 400 játékost várnak a négynapos tornára, amely több mint 1800 vendégéjszakát jelent a cívisvárosnak. Az alföldi helyszínre érkeznek a címvédők is, azaz a nőknél az ukrán Vaszil Sztefanik Nemzeti Kárpátaljai Egyetem (amelynek költségeit átvállalta a DE), míg a férfiaknál a litván Vytautas Magnus Egyetem.

Magyarországról nyolc csapat adta le nevezését. A házigazda Debreceni Egyetem mind a női, mind a férfi versenyben érdekelt lesz, csakúgy, mint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE). A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Corvinus férfi csapattal indul, míg a nők versenyében méretteti meg magát a Széchenyi István Egyetem és a Miskolci Egyetem.

A vasárnapi program a házigazda és a ljubljanai egyetem, illetve a TF és a zágrábi egyetem férfi csapatainak az összecsapásával kezdődik.

A mérkőzéseket mindennap 9 és 13 óra, valamint 16 és 22 óra között rendezik, a döntők a zárónapon 20.10 és 20.35-kor rajtolnak. Az eseményre a belépés díjtalan, a szurkolókat hatszáz fős lelátó várja a DE főépülete előtt.

Fotó: unideb.hu