Lezuhant és szörnyethalt a vb-ezüstérmes magyar paramászó

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Vigh Melinda világbajnoki ezüstérmes paramászó – közölte a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség. A 39 éves paramászó lezuhant a bajorországi Berchtesgaden mellett emelkedő Watzmann csúcsgerincéről.

A Bajor Vöröskereszt augusztus 7-ei Facebook-bejegyzésében még nem nevezték meg az elhunytat, az később derült ki, hogy Vigh Melinda világbajnoki ezüstérmes paramászóról van szó.

Vigh a Watzmann két csúcsa, a 2713 méter magas Mittelspitze és a 2712 méteres Südspitze között haladt valószínűleg egyedül, amikor – feltehetően a rossz időjárási viszonyok miatt – eltévedt a ködben, majd az útról letérve közel 200 métert zuhant.

 

A Németországban élő Vigh Melinda 2016 óta vett részt parasportolók számára kiírt sportmászó versenyeken. A versenysportot viszonylag későn kezdte, ennek ellenére rendkívül komoly sikereket ért el rövid idő alatt. Kilenc nemzetközi versenyből nyolc alkalommal állt dobogón az AU2 kategóriában. Ezüstérmet nyert a 2016-os és a 2018-as IFSC Paramászó Világbajnokságokon, 2019-ben pedig bronzérmes volt. Legutóbbi nemzetközi versenyén, a júniusi innsbrucki IFSC Paramászó Világkupán második lett.

Fotó: Facebook/Melinda Vigh Paraclimber