Darabszámra is több a “profi” focista Magyarországon, mint Németországban – érezzük a sikert?

Sport

1168 labdarúgó él meg hazánkban nagyrészt közpénzből, bármiféle eredmény nélkül. A Nemzeti Sport szúrta ki, hogy a FIFA elkészítette az éves futballjelentését. Meglehetősen izgalmas dolgok derültek ki belőle.

A fociszövetség összesítette például, hogy az egyes országokban hány profi focista játszik. Magyarországon jelenleg 1168 fő él kizárólag abból, hogy a füvön rúgja a bőrt. Az izgalmak akkor következnek, amikor ezt a számot összehasonlítjuk néhány, nálunk jóval nagyobb futballnemzetével.

Brazíliában például 9177 profi labdarúgó van, ez pedig azt jelenti, hogy a világ ötödik legnépesebb, 209 millió fős országában egymillió lakosra 44 darab főállású focista jut. Ehhez képest

Magyarországon majdnem háromszor ennyi, 119,2 professzionális focista jut egymillió lakosra.

Még durvább a helyzet, ha a 2014-ben világbajnok, és azóta is a szűk elithez tartzó Németországot vizsgáljuk. Itt 1066 darab profi kergeti a bőrt, ami annyit jelent, hogy

egymillió lakosra vetítve alig több, mint tizedannyi náluk az igazi profi, mint nálunk: 13,2.

Hasonló a helyzet, Angliában és Franciaországban is, hazánk egy főre jutó profi focista számával egyedül Horvátország vetekszik. De ők is sokkal előrébb tartanak nálunk, elég ha a 2018-as vb-ezüstjüket említjük.