Polgár Judit: komoly változások várhatók a sakkvilágbajnoki döntő után

Sport

Polgár Judit szerint “komoly változások várhatók a következő sakkvilágbajnoki döntők lebonyolítási formájában”.

A női világranglistát 26 éven át vezető nagymester a rájátszás előtti rekordot jelentő sok döntetlennel magyarázta kijelentését, ugyanis a címvédő Magnus Carlsen és a kihívó Fabiano Caruana mind a 12 klasszikus idejű partija remivel zárult, így szerdán rapid partik során dőlt el a párharc. A londoni párosmérkőzés fő szakkommentátoraként dolgozó Polgár Judit úgy vélte, a döntetlenek ellenére “az idegtépő feszültségben lejátszott döntő drámai meglepetéseket tartogatott a sakk és az egész sportvilág számára”.

“Amíg játszottam, a fizikai tevékenység is komoly része volt a felkészülésemnek, hiszen a partik akár hét-nyolc órán át is eltarthatnak. Kommentátorként másképp fárad el az ember, de ugyanúgy nagy szükség van az állóképességre, hiszen a játszmát végig közvetíteni kell, a nap folyamán csak néhány perces szüneteket iktatnak be. A szakmai elemzésem elsősorban az amatőr sakkszerető nézőknek szólt, cél volt, hogy minél könnyebben érthető, és követhető legyen, mit miért csinál a világ két legjobb sakkozója” – mondta a több mint két héten át zajló eseményen végzett teendőiről a 2014-ben visszavonult Polgár Judit az őt képviselő ügynökségnek.

A 42 éves nagymester szerint nagyon jót tesz a sakk megítélésének, hogy Carlsen és az évekig Budapesten élt Caruana huszonévesként mérkőztek meg a világbajnoki címért, mert sikereik a sportág felé irányíthatják a fiatalok figyelmét.
“A norvég világbajnok immár harmadik alkalommal védte meg a címét, ám ahogy azt a döntő után bevallotta, ez volt a legnehezebb mérkőzése, eddigi három ellenfele közül Caruana volt a legkeményebb” – árulta el Polgár, aki arról is beszélt, hogy Carlsen jelenleg nincs a legjobb formában. “Három-négy éve toronymagasan vezette a világranglistát, senki sem tudta megállítani, a mostani világbajnoki döntőben azonban csak nagy nehézségek árán tudta megszerezni a győzelmet, bizonytalan játéka láttán sokáig nem úgy tűnt, hogy megvédheti a címét”.

Carlsen a 12 klasszikus idejű döntetlen után szerdán a rapid partikban aratott 3-0-s győzelmével tartotta meg világbajnoki címét.