Kétgólos Vidi-vereség Fehéroroszországban

Sport

A Vidi FC – akárcsak szeptember 20-án a Groupama Arénában – 2-0-ra kikapott csütörtökön a fehérorosz BATE Boriszov otthonában a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek ötödik fordulójában.

A hazaiak a 22. percben egy pontrúgást követően Nyikolaj Szignyevics fejesével szerezték meg a vezetést, győzelmüket pedig a 85. percben Mirko Ivanic lövésével biztosították be.

Mindez azt jelenti, hogy a Vidinek a két hét múlva esedékes zárófordulóban a továbbjutáshoz több pontot kell szereznie hazai pályán az angol Chelsea ellen, mint amennyit a BATE Boriszov gyűjt be a görög PAOK vendégeként.

Európa-liga, csoportkör, L csoport, 5. forduló: BATE Boriszov (fehérorosz) – Vidi FC 2-0 (1-0) ———————————————– Boriszov Aréna, 8963 néző, v.: del Cerro (spanyol)
gólszerzők: Szignyevics (22.), Ivanic (85.)
sárga lap: Filipenko (39.), Hleb (49.), Szignyevics (65.), illetve Vinícius (76.)

BATE Boriszov:
————-
Cserbiszkij – Rios, Volkov, Filipenko (Poljakov 46.), A. Filipovic – Baga, Dragun, Ivanic – Hleb (Skavis 66.), Szignyevics, Sztaszevics (Gordejcuk 89.)

Vidi FC:
——-
Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego (Kovács I. 66.), Hadzic, Pátkai (Hodzic 64.) – Huszti (Nikolov 74.), Milanov – M. Scepovic

Mindkét együttes a továbbjutásért szállt harcba: a mérkőzés előtt három ponttal álló BATE az esély életben tartásáért, a hatpontos Vidi az egyenes kieséses szakaszba jutásért küzdött.

Ennek megfelelően a mérkőzést nagy elánnal kezdte a BATE, ami láthatóan meglepte a fehérváriakat. Előbb Nyikolaj Szignyevics távoli bombája vágódott ki a kapufa éléről, majd Mirko Ivanic közeli lövését követően Paulo Viníciusnak kellett a gólvonalról tisztáznia. A Vidi tíz perc elteltével “érkezett meg” a meccsbe, hogy aztán a 22. percben gólhátrányba kerüljön: Igor Sztaszevics sarokrúgását Szignyevics fejelte a kapu bal oldalába 11 méterről. A 40. percben közel járt az egyenlítéshez a magyar együttes, Huszti Szabolcs 17 méteres szabadrúgását Gyenyisz Cserbiszkij nagy bravúrral védte.

A második játékrészre egy lendületesebb Vidi jött ki, de a BATE kontratámadásai igen veszélyesek voltak. A 72. percben újra közel járt a gólhoz a fehérvári csapat, amikor Georgi Milanov szögletét a csereként beállt Armin Hodzic centiméterekkel fejelte kapu mellé. Küzdött, hajtott a magyar együttes, ám sok volt a pontatlanság a játékában. Ez öt perccel a rendes játékidő letelte előtt bosszulta meg magát, amikor Ivanic bombázott Kovácsik Ádám kapujába.
A mérkőzés összképe alapján teljesen megérdemelten nyert a BATE, amely így pontszámban utolérte a Vidit és az egymás elleni eredmények miatt jelenleg a második helyen áll a már továbbjutott Chelsea mögött.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a Vidi szerb edzője, Marko Nikolic gratulált a BATE Boriszovnak a győzelemhez és megjegyezte, hogy csapata nagyon naívan és bután játszott és “tulajdonképpen egy szögletből és egy kontrából kivégeztek bennünket”.

Megemlítette, hogy a körülmények elképesztően nehezek voltak, a pálya talaja igen kemény volt, ami a passzjátékot nem segítette, ugyanakkor ez nem menti fel őket a sok hibától, amit elkövettek.

Kérdésre elmondta: még van esélyük a továbbjutásra. Hozzátette, hogy sokesélyessé vált a történet, sokféle forgatókönyv létezik, aminek “bizonyára örülnek a matematikusok”.

A BATE Boriszov trénere, Alekszej Baga szerint szép gólokkal kiváló eredményt értek el. Igyekeztek agresszívek lenni, amennyire tudnak, s ez most eredményre vezetett egy kiváló együttes ellen.