Futárként vett részt az unokázós csalásokban

Rendőrség

A vád szerint egy 26 éves nő összesen 5 időskorú nőtől, több mint 10 millió forint értékben vett át készpénzt és ékszereket. Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott vele szemben a vádiratban.

A vádirat szerint a vádlott a csalásokat 2020 augusztusa és 2020 októbere között követte el.

Az elkövetők módszere a vád szerinti esetekben az volt, hogy egy ismeretlen telefonáló felhívta a sértettet, és azt állította, hogy a rendőrségről telefonál, mert a sértett fia (vagy lánya) közúti balesetet okozott, amiben egy idős hölgy megsérült, és csak 20 millió forint óvadék ellenében védekezhet szabadlábon. A telefonáló csaló arra utasította a sértetteket, hogy taxival menjenek a megadott címre, és ott egy általa küldött fiatal nőnek (a vádlottnak) adják át a rendelkezésükre álló összeget és/vagy ékszert.

A becsapott sértettek összegyűjtötték az otthon tartott pénzüket és ékszereiket és a megbeszélt időpontban átadták a pénzért érkező 26 éves nőnek.

Az ügynek 5 sértettje van, mind 70 év felettiek, a legidősebb sértett 91 éves volt az elkövetés idején. A csalók a sértetteknek összesen több mint 10 millió forint kárt okoztak, volt olyan idős hölgy, aki a bűncselekményekben futárként részt vevő nőnek több mint 4 millió forint értékű ékszert adott át egy borítékban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztály unokázós nyomozócsoport kollégái azonosították a futárként közreműködő nőt, és 2020 októberében elfogták.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a 26 éves nővel szemben 5 rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A korábban letartóztatásban, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló nővel szemben az ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.