Bűncselekményből származó pénzzel manipuláltak

Rendőrség

A Nagykátai Járási Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik a vád szerint Csehországban több bankszámlát is nyitott azért, hogy azokra bűncselekmények elkövetéséből származó pénzeket fogadjon. Az összegeket azután az elkövetők tovább akarták utalni más számlákra, ily módon leplezve azok eredetét.

 A vádirat szerint a három elkövető 2016 júliusában Csehországba utazott és ott több pénzintézetben is folyószámlákat nyitottak azzal a céllal, hogy azokra – a nyomozás során ismeretlenül maradt – megbízóiktól különböző, bűncselekmények elkövetéséből származó összegek utalását fogadják. Emellett egyikük egy magyar pénzintézetnél is nyitott ugyanilyen céllal bankszámlát.

A számlákra azután egy hónap alatt összesen több mint harmincmillió forintnyi összeg érkezett.

A beérkezett összegeket az elkövetők megbízóik utasításai szerint más számlákra kívánták tovább utalni. Közreműködésükért anyagi ellenszolgáltatás kaptak.

Az utalással megbízott bankok azonban olyan jelzést kaptak a beérkezett összegekkel kapcsolatban, miszerint azok bűncselekmény elkövetéséből származnak.  Ezután az elkövetők által indított tranzakciókat már nem teljesítették.

A cseh nyomozó hatóság a számlákra érkezett összegeket lefoglalta és rendelkezett a sértettek részére történő visszautalásról.

A Nagykátai Járási Ügyészség többrendbeli pénzmosás bűntette miatt emelt vádat az elkövetők ellen.