Járványelemző: a negyedik hullámnak 12 ezer áldozata is lehet Magyarországon

Ország

Komoly veszélyre figyelmeztet Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője – írja a Népszava.

A szakember szerint bár az új fertőzöttek száma csökkenni látszik, a napi halottaké még felfelé tart, és ez így lesz még néhány napig, mivel a halálozási ráta görbéje nagyjából egyhetes késéssel követi az új fertőzéseket jelző esetszámét.

A halottak növekvő számából az is következik, hogy ebben a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani. A ma látható folyamat arra utal, hogy még karácsonykor is háromezer körül lesz a fertőzöttek napi száma

– írja Vattay Gábor.

Azt még nem tudni, hogy a hullám lecseng-e, vagy stabilizálódik egy szinten. Vattay szerint a balti államoknál nemsokára látható lesz, hogy merre tart a járvány, ott ugyanis pár héttel előbbre vannak hozzánk képest. És a kilátásokat módosíthatja az omikron variáns hatása is.

Úgy véli, hogy

nálunk február elején okozhat gondot az omikron-hullám, ezt azonban befolyásolhatja, ha felgyorsul az oltások beadása.

Egyelőre nem tudni omikron-variánshoz köthető halálesetről – közölte a WHO, de hetekbe telhet, mire felmérik, mennyire fertőző a koronavírus új variánsa, illetve hogy mennyire súlyos megbetegedéseket okoz, és mennyire hatékonyak ellene a vakcinák és a kezelések.