Katolikus vallás, egyház

A katolikus templomokban most sem terjed a vírus, nyitva maradnak

Ország
Koronavírus

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint – az Egyházi Törvénykönyv értelmében – az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

“A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk”

– hangsúlyozták.

Mint írták, nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják.
A húsvéti szertartásokról a testület később dönt – tették hozzá.

A református és az evangélikus templomokban szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket

Hétfőtől szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban – erről határozott a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa pénteken.

A határozat szerint március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.
A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.

Hozzátették: arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy “ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak”.
A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

“Az imádság erejével állunk mindazok mellett, akik azért dolgoznak, hogy ez a próbatétel minél előbb elmúljon” – írták.
“Miközben mindannyian szeretnénk visszakapni régi életünket, hisszük és valljuk, hogy Isten új életet kínál nekünk. Szükségünk van arra, hogy felismerjük, miben és hogyan kell ezután másképp élnünk. Ezért buzdítunk mindenkit, hogy különös figyelemmel és kitartással keresse Isten akaratát” – fogalmaztak.

A nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöki tanácsa a gyülekezeteknek – olvasható az evangélikus egyház pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.

A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a “gyülekezet közösségében”. Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

“Arra kérjük a testvéreket, hogy megértő szeretettel és türelemmel hordozzák ennek a hosszú és nehéz időszaknak a terheit, imádkozzunk egymásért. Bízunk a gyülekezetek önszervező erejében, hogy senki sem marad ige és segítség nélkül most sem” – fogalmaztak.