Százezer forint alatt megúszható egy egyetemi szakdolgozat, ha lusták vagyunk

Ország

A diplomadolgozatokat néhány hét alatt elkészítő bérírók ügyével foglalkozott a 24.hu.A portál több olyan személyt is talált, akik pénzért vállalják, hogy elkészítik a szakdolgozatát, diplomamunkáját, vagy akár doktori disszertációját is azoknak, akik idő hiányában, vagy csak egyszerűen lustaságból nem tudnak ezzel foglalkozni.

Egyre több cégszerűen működő „szakdolgozatgyár” van Magyarországon, amelyek összekötik a bérírókat az egyetemistákkal, így a kereslet és a kínálat pár kattintás után találkozhat.

A helyzet odáig fajult, hogy az egyik ilyen cég internetszerte hirdeti magát, nem titkolva egy percig sem, hogy mivel foglalkozik:

10.000+ elégedett ügyfél, 1.000+ szakember, 250+ szakterület. Több mint 15 000 elkészített dokumentum. Szinte minden szakterület esetén tudunk segíteni, kérd egyedi ajánlatunkat!

– olvasható a honlapjukon, ami alapján egyértelmű, hogy nagyüzemi termelésről van szó.

Több cég felsorolja, hogy milyen szakterületeken vannak íróik, de a nagyobbak azt ígérik, bármilyen témára találnak embert. A kisebb segítségtől, konzultációtól egészen a dolgozat teljes megírásáig vállalják a feladatot, mi most csak az utóbbi esettel foglalkozunk, mert előbbinél a szakdolgozó végez érdemi munkát. A szóban forgó cégek egyébként mindenféle dolgozatok, így beadandók, sőt, akár pedagógusportfóliók megírását is vállalják.

A különböző főiskolák, egyetemek és szakok között nagy a szórás abban, hogy milyen terjedelmű szakdolgozatokat kell leadni, de egy alapszakos szakdolgozat általában 20 és 40 oldal között van, egy mesterszakos pedig minimum 30-40 oldal. Tehát felszorozva az oldalankénti árral,

egy alapszakos dolgozat már 60-70 ezer forintért is megíratható, egy mesterszakos pedig nagyjából 100-150 ezer forintba kerül.

100 ezer forintos átlagárral és havi két szakdolgozattal számolva egy közepesen szorgalmas béríró havonta 160-180 ezer forintos is kereshet a jutalék levonása után. Ennyi pénzért a kezdetektől vállalják a bérírók a munkát, tehát a választott egyetemi oktatóval folytatott konzultációk sem okoznak gondot a hallgatónak. Az érdemjegyet nem garantálják, azt viszont igen, hogy új dolgozatot kapunk: plágiumkereső szoftvereken is lefuttatják a kész szöveget, így a lebukás lényegében kizárt.

A megkérdezett egyetemek (ELTE, a Corvinus, BME-t, illetve a debreceni, a szegedi és a pécsi tudományegyetem) szerint egyetlen emberről sem derült ki, hogy mással íratta volna a szakdolgozatát, de nincs is eszközük a csalások kiküszöbölésére.