“Bosszantja az orvosokat a kormány sikerkommunikációja” – kitálalt a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Ország

A 24.hu-nak adott interjút Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki úgy látja, nincs előrelépés az egészségügyben, a kormány pedig még a törvényeket is megsérti.

Éger István szerint nagy előremozdulás az egészségügyben nem vizionálható. Látva a 2020-21-es költségvetés számait, az tűnik ki, hogy az ágazat továbbra sem élvez majd prioritást.

Azt sem titkolja,

az orvosokat bosszantja a kormány kommunikációja, főleg azokat, akik nem keresnek túl jól, és megszakanak a munkában.

Éger szerint a hálapénz kérdését a kormányzatnak kellene megoldani. Mint kifejtette, megfelelő bérszint mellett a hálapénz legyen egyértelműen egy tiltott dolog, annak is, aki adja.

Úgy véli, ma Magyarországon sürgősségi ellátást kapni olyan, mint a lottó:

ugyanolyan eséllyel lehet kapni nyugat-európai színvonalú ellátást, mint meghalni az országút szélén. Ez szerencse dolga, és nem kellene, hogy az legyen.

A kamaraelnök a mindenkori egészségügyi kormányzatokat, beleértve a mostani, Kásler-féle minisztériumot is “inkompetens tárgyalópartnereknek” nevezte, azt mondja, az egészségügyi kormányzat a rendszerváltás óta folyamatosan és tudatosan inkompetens helyzetbe van sorolva.

A kormányokban az egészségügy mindig másodlagos kérdés, mindig a maradékelven kezelik. Az egészségügyi kormányzat érdekérvényességi képessége udvariasan fogalmazva is szerény – mondja.

Arra a kérdésre, hogy van-e még újabb 15 éve az egészségügynek meddő tárgyalásokra, Éger István azt felelte:

Egészségügy mindig lesz, csak kérdés, hogy milyen. Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban. A világon mindenhol van egészségügy. Nem tud összeomlani.