Fabiny Tamás marad az evangélikus egyház elnök-püspöke

Ország

Fabiny Tamás marad a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke a zsinat általános választáson született döntése alapján – közölte az Evangélikus Információs Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Fabiny Tamást 2017 novemberében, a nyugdíjba vonuló Gáncs Péter helyett választották meg.
A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata az eddigi vezetés folytonosságát biztosította szavazásával – írták.
Az MEE zsinata pénteki ülésén döntött arról, hogy az egyházat vezető országos elnökség tagja továbbra is Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő lesz.

Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök és az országos felügyelő – jelenleg Prőhle Gergely – képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, ők tárgyalnak a kormánnyal, illetve más egyházakkal.
Az MEE irányítása három egyházkerületben történik, jelenleg a délit Kondor Péter püspök, az északit Fabiny Tamás püspök, a nyugatit (dunántúlit) Szemerei János vezeti.

A zsinat a hivatalban lévő három püspök közül választ az országos egyház irányítására hat évre elnök-püspököt. Az egyházvezetés ünnepélyes beiktatása szombaton, a zsinat alakuló ülését záró ünnepi istentiszteletén lesz – közölték.
Fabiny Tamás 1959. február 5-én született Budapesten. Teológiai tanulmányait 1977 és 1982 között a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémián folytatta. 1982-es lelkésszé szentelése után 1986-ig Siófokon Kötcsén és Balatonszárszón volt segédlelkész, majd 1986-tól Budapesten, a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkészeként szolgált.

Teológiai doktorátust 1998-ban szerzett az erlangeni egyetemen, doktori értekezését Jézus példázatairól írta. 2003-ban habilitált a Debreceni Hittudományi Egyetemen Júdás Iskariótes és az antiszemitizmus tárgykörében.
1990 és 2006 között az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója (előbb óraadóként, majd adjunktusként, végül tanszékvezető egyetemi tanárként).

2005 decemberében, Szebik Imre nyugdíjba vonulása után az Északi evangélikus egyházkerület püspökének választották, hivatalába 2006 március 25-én iktatták be a miskolci evangélikus templomban. 2010 júliusa és 2017 júliusa között a Lutheránus Világszövetség Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöki tisztségét is ellátta.
Fabiny Tamás nős, felesége Béndek Katalin gimnáziumi tanárnő, három gyermekük van.