Bács Emese kiállítása a debreceni Bényi Galériában

“Csendesen megfigyelek, szubjektíven képezek…” Bács Emese kiállítása a debreceni Bényi Galériában

Kultúra

Február 22-ig tekinthető meg Bács Emese Csendesen megfigyelek, szubjektíven képezek… című kiállítása Debrecenben, a Bényi Galériában.

Bács Emese 1978-ben született Brassóban, majd itt vált a Művészeti Líceum grafika szakos hallgatójává, később a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult, és lehetőséget kapott a milánói Accademia di Belle Arti Brera-n is szélesíteni perspektíváját, megtalálni témáit. Azóta számos kiállítása nyitott szerte az országban, de határokon túl, Európában is. A debreceni Bényi Galériába ez alkalommal azok a festményei érkeztek, melyek az információs társadalom kritikáit fogalmazzák meg, melyekben az urbanizált kor jellemző pillanatai ragadták meg a művész alkotóerejét. 

Festményein bensőséges érzelmek és emlékek jelennek meg, melyeken szimbólumok sokaságát figyelhetjük meg. A kép szinte hallhatóvá teszik a városi lét zsúfoltságát és hangzavarát, hiszen a városi, indusztriális környezetek elevenednek meg. Az autók látványa, a metróban utazás, a mozgalmas utcaképek a folyamatos rohanást és mozgásban levést idézik meg. Ezekben a városi tájakban merül el az ember, aki mindig keresi a saját helyét, kapcsolódásait, és azokat a momentumokat, melyben örömöt lelhet. Bács Emese a festményekbe és a szobrokba hétköznapi, már enyészetre ítélt anyagdarabokat is beépít – például textíliákat, puzzle-darabokat, hálókat és gyógyszeresfóliákat is megfigyelhetünk, mikor tüzetesen górcső alá vesszük a látottakat.

Bács Emese: Csendesen megfigyelek, szubjektíven képezek… című kiállítása 2024. január 19. és február 22. között ingyenesen látogatható a Bényi Galéria nyitvatartási idejében.