Villámkiállításon mutatták be a Fővárosi Nagycirkusznak ajándékozott cirkusztörténeti könyvgyűjteményt

Kultúra

Villámkiállításon mutatták be Rob Mulder holland cirkuszbarát, kutató és gyűjtő a Fővárosi Nagycirkusznak ajándékozott cirkusztörténeti könyvgyűjteményét – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A villámtárlaton Fekete Péter főigazgató A sztyeppe illata című produkció utolsó, vasárnapi előadásának szünetében, a nézők segítségével számolta össze azt az 1200 könyvet, amely mostantól a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum első nemzetközi gyűjteményi egységének részét képezi.

Mint a közleményben felidézik, Rob Mulder halála után négy gyermeke közösen döntött úgy, hogy a cirkuszi hagyaték ne magángyűjtőhöz, hanem egy cirkuszi intézményhez kerüljön. A család a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeuma számára ajánlotta fel a teljes gyűjteményt, méghozzá oly módon, hogy hozzáférhetővé és kutathatóvá váljon a nyilvánosság számára. Rob Mulder gazdag cirkusztörténeti gyűjteményét a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai augusztusban vették át a család tagjaitól a hollandiai Hoekben.

“A Circus Museum Flash N.002: Rob Mulder Collection, Hoek – Budapest című villámkiállítással a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkatársai méltó emléket kívántak állítani Rob Muldernek, akinek szándéka az volt, hogy az élete során összegyűjtött cirkuszi gyűjtemény maradjon egyben, egy arra méltó helyszínen” – hangsúlyozták a közleményben.