Budapest, 2023. február 22. Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója (k), Lonkai Gabriella, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. üzletfejlesztésért és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója (b) és Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke (j) a Magyar Zene Házában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 22-én. Több mint 1 milliárd euró értékű magyarországi fejlesztést mutatnak be Cannes-ban, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en. Az IFK, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a NIPÜF Zrt., valamint a Liget Budapest Projekt kiemelt támogatásával jön létre a Magyarország-Budapest Stand Cannes-ban. MTI/Lakatos Péter

Berecz Mihály ad szólóestet a Magyar Zene Házában

Kultúra

Új helyszínen folytatódik a 20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora-sorozat: május 25-én a Magyar Zene Házában Berecz Mihály szólóestjét hallgathatják meg az érdeklődők – áll a szervezők csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, a 26 éves zongoraművész harmadik alkalommal lép fel a sorozaton: 2021-ben Arkagyij Volodosz beugrójaként a Müpában aratott nagy sikert, majd 2022-ben a Zeneakadémia Nagytermében adott szólóestet. Közleményükben a szervezők kiemelik, hogy május 25-én, pénteken a fiatal zongoraművész Rameau Pieces de Clavecin, Haydn G-dúr szonáta, Thomas Adés Blanca-változatok, valamint Beethoven c-moll szonáta műveit szólaltatja meg, a koncert közben pedig Seidl Dénes beszélget Berecz Mihállyal, amely során a művekről, illetve arról lesz szó, hogy a művészt milyen viszony fűzi ezekhez a darabokhoz.

A fiatal zongorista aktív szereplője a hazai koncertéletnek, tizenhat évesen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszotta Ravel G-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Azóta számos magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel, külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, illetve a Filharmóniában adott.

A fiatal zongoraművész számos hazai és nemzetközi verseny nyertese, díjazottja. 2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin, 2018-ban a II. Manhattan-i Zenei versenyen, és még ugyanebben az évben megnyerte a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen Bach-díját. Tanulmányait Londonban, a Royal Academy of Music Zongoraművész szakán végezte, kiemelkedő teljesítménnyel.

2021-ben a zürichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók különdíjasa lett, valamint ugyanebben az évben megkapta a Junior Príma Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. Repertoárja rendkívül széles, Bachtól a kortárs zeneszerzőkig terjed – áll a közleményben.