Történetmesélő Fesztivált rendeznek péntektől a Karinthy Színházban

Kultúra

Történetmesélő Fesztivál várja a közönséget a hétvégén a Karinthy Színházban; az eseményt, amelyre három ország történetmondóit hívták el, péntektől vasárnapig rendezik meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

 

A rendezvényen három ország történetmondói hozzák el hazájuk sajátos kultúráját a meséiken keresztül, skót, észt és görög történeteket hallhat a közönség tolmács segítségével.

A Magyarországon első ízben megrendezett Történetmesélő Fesztivál szakmai vezetője Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó – áll a Karinthy Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Olt Tamás, a Karinthy Színház igazgatóját idézik, aki elmondta: a legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés, amely a világon mindenhol virágzó műfaj, és egy mesemondó akár egész kultúrákat képviselhet.

Mint fogalmazott, a mese a legősibb “stand up”. “Úgy éreztem, hogy összekötő ereje miatt ez egy fontos küldetés, hiszen nemzeteket, kultúrákat fűz össze, ezáltal korokat és lelkeket egyesít” – mondta az igazgató, kiemelve, hogy manapság mindennél fontosabb a kultúra hídépítő és gyógyító ereje.

“Ha egymás meséit hallgatjuk, a leglényegesebb vallomással találkozunk, amit egy nép adhat magáról” – fogalmazott Berecz András, aki a Fel a medvére, a fa nem játék és a Mese a meséről című produkciókat adja elő.

A Talemaidnes Görögországból érkezik, a mesék címe: Az aranyfa és Ahol a hattyúk repülnek. A háromtagú formáció, három görög leány, egymás szavába vágva mesél. “Az ember mintha Krétán valamelyik kis falunak egy rozoga padján ülne, és három élesnyelvű asszony lökdösné egymást” – idézik Berecz Andrást.

Tom Muir az Egyesült Királyságból, Skóciából érkezik a fesztiválra, Mesék Orkney szigetéről és Különös történetek Skóciából címmel ad elő történeteket. Első saját könyve 1998-ban jelent meg A sellő menyasszony és más orkneyi népmesék címmel. 2014-ben adták ki Orkney népmesék című könyvét. Mesemondóként, történetmesélőként számos országban járt; hagyományos történeteket mesél szülőföldjéről, tengeri szörnyekről, tündérekről, sellőkről, hajóroncsokról, de meséiben előfordulnak boszorkányok, szellemek is – írják a fesztivál ismertetőjében.

Az eseményre Észtországból érkező Paar Piret A boldog ember inge és a Mennyei esküvő című történeteket adja elő.

(MTI)