Dés László: duett koncert jövő májusban az Arénában

Kultúra

Dés László és számos vendége lép fel 2023. május 6-án a Papp László Budapest Sportarénában a Nagy Duett Koncerten.

A szaxofonos, zeneszerző Dés László legutóbb 2018-ban adott koncertet a Sportarénánan. A jövő májusi fellépésen több színművész-énekes lesz vele a színpadon, mások mellett Básti Juli, Nagy Ervin, Für Anikó és Mácsai Pál – közölte a szervező Encore Production kedden az MTI-vel.

Dés László öt évtizede játszik fontos szerepet a hazai zenei életben. Musicalek, filmzenék, népszerű dalok és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. Olyan slágereket írt, mint a Nagy utazás, a Vigyázz rám, az Olyan szépek voltunk, A zene az kell, a Legyen úgy!, a Mi vagyunk a grund!. Legutóbbi szólólemeze, Az éjféli járat 2018-ban jelent meg.

A kiváló színésznővel, Básti Julival sokszor dolgozott már együtt. A munkakapcsolat a Hallgass kicsit című lemezzel kezdődött 1987-ben, a Férfi és Nő című produkcióval pedig végigjárták az ország nagy koncertszínpadjait. Mácsai Pállal szintén több közös munkája volt.

Dés Lászlót és vendégeit ismert muzsikusokból álló zenekar fogja kísérni.     A korábban elsősorban a háttérben tevékenykedő Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, szaxofonos az utóbbi tíz évben lépett ki a nyilvánosság elé saját magának írt dalaival, leült a zongorához, és énekelni kezdte a számokat. Koncertturnéjával sikerrel járta körbe az országot.

A 68 éves Dés László 1974-ben kezdett dzsesszzenészként dolgozni az Interbrass együttesben, 1978-tól 1987-ig a Dimenzió együttes következett, majd 1987 és 1993 között a Trio Stendhal, amelyben Snétberger Ferenc gitározott, Horváth Kornél pedig ütőhangszereken játszott. Ez a formáció négy lemezt készített.

Az országos ismertséget filmzenéi (Szerelem első vérig, Sose halunk meg), valamint musicalek számára írt kompozíció hozták meg. Utóbbiak közül kiemelkedik A dzsungel könyve, amely 1996-os bemutatója óta több mint ezer előadást ért meg a Pesti Színházban.

Több mint negyven szerzői lemez fűződik a nevéhez, albumot írt mások mellett Udvaros Dorottyának (Átutazó – 1983), Básti Julinak és Cserhalmi Györgynek (Hallgass kicsit! – 1985). Zenét írt A vágy villamosa című baletthez, amelyet 2017-ben mutattak be az Erkel Színházban.