Több mint nyolcvan program várja az érdeklődőket a Margó Fesztiválon

Kultúra

Több mint nyolcvan programmal, köztük a legfrissebb magyar megjelenésű könyvekkel, a tavaly Goncourt-díjjal jutalmazott francia regénnyel, skandináv krimikkel és koncertekkel is várja a közönséget a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13. és 16. között, a Nemzeti Táncszínházban.

 

A rendezvényen Mohamed Mbougar Sarr bemutatja Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényét, amely tavaly Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében, a Goncourt-díjban részesült. A Margó vendége lesz a szólásszabadság határait kutató angol történész, a Time által a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott Timothy Garton Ash, de új kötetével érkezik a programra Maja Lunde norvég szerző, Stefan Ahnhem, a skandináv krimik ismert képviselője, valamint a számos irodalmi díjjal kitüntetett norvég Cecilie Enger is.

 

A magyar szerzők között Darvasi László, Garaczi László, Gerlóczy Márton és Péntek Orsolya is új könyveiket mutatják be, Peer Krisztián legújabb verseskötetével érkezik a fesztiválra, Tisza Kata pedig hipnózisra hívja az érdeklődőket zenés felolvasószínházi programjában.

 

Az október 14-én 80. születésnapját ünneplő Nádas Pétert városi sétákkal és egy rendhagyó beszélgetéssel köszönti a Margó, a vele készült beszélgetőkönyvről pedig Károlyi Csaba irodalomkritikus mesél majd.

 

Új könyvvel jelentkezik továbbá András László, Babiczky Tibor, Benedek Ágota, Bódis Kriszta, Csabai László, Durica Katarina, Fliegauf Gergely, Gurubi Ágnes, Gyurkovics Tamás, Havasréti József, Hidas Judit, Kemény Zsófi, Maros András, Molnár T. Eszter, Pál Dániel Levente, Réz Anna, Rubin Eszter, Spáh Dávid, Szöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes is.

 

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként koncertet ad mások mellett a Magashegyi Underground, a Platon Karataev zenekar, valamint a Henri Gonzo és a Papírsárkányok is.

 

A Nemzeti Táncszínházban nyolcadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, a vele járó pénznyereményt és a próbafordítást, valamint a 10 millió forint értékű médiatámogatást. A tavalyi díjazott, Halász Rita önálló estjét a Liszt Ünnep keretében október 12-én rendezik meg a Müpában Beck Zoltán és Pálos Hanna közreműködésével.

 

A részletes program a rendezvény weboldalán és Facebook-oldalán érhető el.

 

 

 

MTI

pixabay