Pannon Filharmonikusok

Boulanger, Sibelius és Holst művei csendülnek fel a Pannon Filharmonikusok pécsi és budapesti koncertjén

Kultúra

Univerzum címmel március 5-én a baranyai megyeszékhelyen, egy nappal később pedig Budapesten ad koncertet Boulanger, Sibelius és Holst műveiből és Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A PFZ közleménye szerint a pécsi Kodály Központban, majd egy nappal később a budapesti Művészetek Palotájában elsőként Lili Boulanger, a 19. és 20. század fordulóján munkálkodó francia női zeneszerző Tavaszi reggel című műve csendül fel, majd Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével Jean Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenye hallható. A közleményben kitértek rá: a finn nemzetiségű Sibelius hegedűversenye a szerző életművének csúcsa, mely Brahms, Csajkovszkij, Bartók vagy Beethoven szintjére emelte fel a komponistát.

Jelezték: Kelemen Barnabás saját értelmet és mondanivalót is társított az alkotáshoz. A hegedűművészt idézve a kommünikében azt írták, hogy Sibelius műve azt a holdbéli tájat és hangulatot jeleníti meg, amely Finnországra jellemző az év nagy részében a rövid nappalok miatt. A művész hozzáteszi: hegedűverseny ezzel együtt helyenként spanyolos és tüzes, a legszenvedélyesebb zenék közé tartozó pillanatok is fellelhetőek benne. Az est második felében a hatalmas zenekari apparátust felvonultató művet, Gustav Holst A bolygók című alkotását kelti életre a Pannon Filharmonikusok a zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor irányításával.

A mű sokat merített az antik görög istenek karakteréből, akiknek neveit az égitestek megörökölték. A bolygók között nem kapott helyet a Föld, hiszen bemutatása túltett volna egy szimfónián is – írták a közleményben. Holst műve olyan jelentős alkotásnak tekinthető, mely remek lehetőséget ad arra a Pannon Filharmonikusoknak, hogy a darabon keresztül a komolyzenével még csak ismerkedni vágyók is bekapcsolódhassanak ebbe a világba. A koncertekről további tájékoztatás és jegyinformációk találhatók a zenekar honlapján, a pfz.hu oldalon.