Az M1-en mutatják be az új debreceni filmet

Kultúra

A Debrecen Televízió Mindszenty József bíboros nagy hatású észak-amerikai útjairól készített három részes filmet. Csütörtökön, pénteken és szombaton láthatják a köztévében.

A magyar katolikus egyház legnagyobb 20. századi alakja, Mindszenty József először 1947-ben látogatta meg az Észak-Amerikába kivándorolt és ott letelepedett magyarokat. A hercegprímás több mint negyed évszázaddal később, 1973-ban és 1974-ben is járt a földrészen. A bíboros amerikai útjain komoly feladatot szabott az ottani magyaroknak: fenn kell tartaniuk a magyarságukat, meg kell őrizniük nyelvüket és sokasodniuk kell. A Mindszenty Józseffel egykoron Amerikában találkozó magyarok örök emlékként ma is szívükben hordozzák a bíboros látogatásának emlékét. Azt mondják, a hercegprímás olyan lökést adott az ottani magyar közösségeknek, hogy az több évtizedre segítette megőrizni az összetartozásukat. Nem véletlen az sem, hogy Amerikában Kossuth Lajos mellett Mindszenty József az a magyar, akit az amerikai emberek is ismernek.
A Debrecen Televízió három részes dokumentumfilm-sorozatban állított emléket a bíboros észak-amerikai útjainak, bemutatva azok jelentőségét és hatását is. Az egyenként közel félórás epizódok forgatási munkálatai 2013 októberében kezdődtek. A jeleneteket ötven helyszínen rögzítették, forgott a kamera Észak-Amerikában, Kanadában és Budapesten is. Az Isten embere díszbemutatója október elsején volt a Szent József Gimnázium dísztermében, a filmet azóta már a fővárosban, az első Magyar Filmhéten is vetítették, most pedig a szélesebb közönség is láthatja.

Az M1 ugyanis csütörtökön, pénteken és szombaton műsorára tűzi az egyes epizódokat. Csütörtökön 14:45-től, pénteken 15:15-től, szombaton pedig 16 óra 5 perctől láthatják Az Isten emberét a köztelevízióban.

dehir.hu