Rákay Philip Telex-interjú

Rákay Philip: rendszeresen érnek atrocitások, Budapesten nem sétálhatok önfeledten

Helyi hírek

Április elseje lévén a beharangozó fotó alatt sokan csak tréfának gondolták, hogy Rákay Philip fideszes tanácsadó, médiaszemélyiség interjút ad az általa is hevesen fake news-ozott, illetve dollármédiázott Telexnek. Végül Fábián Tamás két óráig faggathatta a Most vagy soha! atyját.

A beszélgetés során kitértek a film nézettségére, Rákay elmondta, szerinte miért hazafias “kötelesség” megnézni a művet, illetve azt is elárulta, hogy hányas osztályzatra értékeli (mivel maximalista, csak 9-9,5-öt ad rá). Néhány erősebb gondolatot külön kiemeltek az interjúból.

Novák Katalin és a kegyelmi botrány

“Ami nagyon szíven ütött, hogy kettőperces aláírással Novák Katalin zárójelbe tette mindazt a sok évig tartó megfeszített munkát, amit ő és a csapata annak idején családügyi miniszterként a családokért tett. Egy olyan családtámogatási rendszert, amit a világ bármely részéről meg lehetett süvegelni. És egy ilyen ügyért, egy vállalhatatlan és védhetetlen ügyért mindazt, amiért dolgozott, azt zárójelbe tette, és aláásta a Fidesz egyes számú fundamentumát” – mondta Rákay, aki szerint “az volt a minimum, hogy le kellett mondani, én Novák Katalin helyében hétfőn mondtam volna le”.

Philip állítja, “első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor az első cikk megjelenése után egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, a sopronbánfalvai kormányülés szünetében.

“Ezért is fáj nagyon, amikor szerintem teljesen aljas és jogtalan módon pedofideszezik a Fideszt, mert azért egy teljes politikai közösségre vagy akár Novák Katalinra ráhúzni, aki persze gigantikus hibát követett el, de azért nem gondolnám, hogy ő pedofiltámogató lenne… föl sem merül, csak amikor egy ilyen politikai bélyeg megérkezik, az persze hogy megrázza a tábort.”

A kormány csicskamédiumai

“Mi a Facebookra nem véletlenül mentünk fel annak idején a Megafonnal. Mert azt láttuk, hogy ott a jobboldal egyáltalán vagy szinte alig reprezentálta magát. Se a politikusok, se a véleményvezérek nem voltak, az egy baloldal által uralt homokozó volt. Amikor a Megafon megjelent, akkor billent valahogy helyre a rend, de ha összeszámolnánk, még most is legalább olyan súllyal vannak ott a baloldali megmondóemberek.”

“Hogy kiegyensúlyozottak-e a médiaviszonyok? Szerintem túlreprezentált a baloldal, továbbra is azt gondolom”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy elég médiája van-e a Fidesznek. Azt gondolja, hogy talán már közelítünk a kiegyenlített erőviszonyok felé, “de nem látok valami arcátlan aránytalanságot, pláne nem a jobboldal javára”.

Hogy a KESMA médiumai mennyire tartoznak a Fideszhez, azt mondta, hogy “szerintem egy kormányzatnak igenis dolga úgy kommunikálni az emberekkel, hogy az világosan és tisztán átjön. És miért ne lehetnének egyébként olyan jobboldali médiumok, amelyek nem szócsőként, hanem egyszerűen ugyanazt a kormányzati narratívát képviselve, abban tökéletesen hívőként fogalmazhatnának meg anyagokat. Én ebben nem látok semmiféle ördögtől valót”.

“Csak én legalább 10-15 olyan jobboldali, patrióta vállalkozót ismerek, akik hozzám hasonlóan rendszeres vagy egyedi összegekkel támogatják a Megafon működését. Én ezt szintén a küldetés részének tartom.”

Arra a kérdésre, hogy van-e közpénz a Megafonban, nem mer százszázalékosan igent vagy nemet mondani, mert soha nem látta a bevételi adatokat vagy a szervezet költségvetését, viszont elhiszi Kovács Istvánnak, aki évek óta következetesen állítja, hogy nincs közpénz a Megafonban.

Budapesten atrocitások érik

Rákay Philip az interjúban azt állította, hogy Budapesten (ami nem igazán nevezhető a Fidesz erős bástyájának) ritkán sétálgat önfeledten.

“A 2022-es választások előtt éjszakánként fegyveres őrök álltak a házunknál, mert olyan mennyiségű és súlyú fenyegetések értek engem a családomat.”

Rákay szerint közszereplőként egy bizonyos szintig tűrnie kell, de ez már túlment azon a határon. Az atricitások hátterében szerinte az ellene irányuló, több évtizede tartó “lejárató hadjárat” áll.

Szentkirályi vagy Vitézy?

“Nyilván fideszesként azt mondom, Szentkirályinak drukkolok, de nemcsak a párthűség miatt, hanem mert tudom róla, meg ismerem annyira személyesen is, hogy nagyon értelmes, nagyon felkészült, tisztességes ember, aki annak idején Tarlós István helyetteseként nagyon sok olyan munkát végzett el, ami predesztinálja őt arra, hogy tudja, mit jelent egy várost üzemeltetni.”

“Egyébként Vitézy Dávidot egy ilyen értelemben egy zseniális városüzemeltető szakembernek tartom a szó legnemesebb értelmében. Az ő felkészültsége vagy szakmaisága, bármelyik oldalról nézem, megkérdőjelezhetetlen.”

“Bármelyikük lesz a befutó, akár Alexanda, akár Dávid, Budapest csak jobban járhat annál a teljesen béna és politikailag életképtelen Karácsony Gergely-féle városvezetésnél, ahol egyszerűen látjuk, itt élünk, ebben a városban, hogy mi történik, és mi az, ami nem történik évek óta.”