Papp László és Lázár János

Lázár: Debrecen főváros lesz

Helyi hírek

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter adott interjút Rádió7-nek, a beszélgetés fő témája az „orosz–ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt” leállított 270 projekt volt – írja a Telex.A leállított projektek közül néhányat újraindítottak, köztük a Debrecent Szegeddel összekötő főút négysávosítását is. Lázár János elmondta, ez azért fontos a kormánynak, mert

létre akarnak hozni egy új gazdasági övezetet Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc-háromszögben, ennek során „Debrecen lesz a vidék fővárosa és Magyarország második fővárosa”.

Ezért aztán a most jóváhagyott beruházások is az észak-alföldi fővárossal vannak összefüggésben, köztük a 47-es főút algyői Tisza-hídja is: „rá akarják hordani a munkaerőt” a városra, így az odavezető úthálózat fejlesztése rendkívül fontos számukra, hiszen „minden út Budapestre vezet” Lázár szerint, ma pedig Szegedről könnyebb a fővárosba eljutni, mint Debrecenbe, így a kormány „hidat létesít” a két város között ezzel a beruházással. Bár a főváros adja a GDP nagy részét, szerinte mostantól valóban a vidék fog következni a vidéki centrumok kialakításával.

Debrecent „fővárossá fogják építeni, egy sokkal nagyobb várossá”

– fogalmazott Lázár János, aki Márki-Zay Péterbe is beleszállt:

„Ne menjünk el azért szó nélkül amellett, hogy ma egy olyan ember vezeti Hódmezővásárhelyt, aki úgy gondolja, hogy két férfi nevelhet egy gyereket. Ez szerintem egy nagyon súlyos dolog ebben a városban”.

Lázár szerint az ilyen ember nem alkalmas a város vezetésére, számára ez elfogadhatatlan, így van személyes és közéleti oka arra is, hogy a vásárhelyieket változásra bírja.

Kósa: Most megvertük a másik fővárost, mert Debrecenben lesz a vakcinagyár