Debreceni bor és jazznapok

Debreceni Bor- és Jazznapok: itt a részletes program + a borászatok

Gasztro Helyi hírek Party Zone

A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével – 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 3. és 6. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdő zöldjébe, a Békás-tó partjára, ahol a fesztivált nappal a zöld természet öleli körbe, éjjel pedig a varázslatos fényerdő lombjai, igéző víztükre uralja a látképet.  

Hazánk mind a 6 borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik 67 borászaton keresztül – így többek között az egri, a mátrai, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a soproni pincészetek is górcső alá kerülhetnek. A négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik, hiszen a jazz-zel és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet ízlelni. A fesztivál vezetett borkóstolóin gondosan összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők szakavatott iránymutatás mellett.

A pincészetek között megjelennek a naturális borászatok, melyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik tölgyfahordókban érlelt boraikat – kevés túlzással úgy kerülnek palackba, ahogyan azokat a természet megteremtette. 

Kiemelt tétel a rendezvény borpalettáján az Etyeki Kúria Chardonnay-ja, a Nyakas Pince Menádok Pinot Gris-e, továbbá a Koch Borászat Selection Irsai Olivérje, melyek 2023-ban aranyérmet kaptak az országos borversenyen, továbbá a Dúzsi Pince Görögszó nevet viselő 2011-es bora 2015-ben bekerült a világ legjobb vörösborai közé. A legjobb női borásznak járó nemzetközi címet a Jammertal Borbirtok vezető borásza, Kövesdi Zsófia nyerte ebben az évben a legnagyobb borászati szakportál, a „Selection” választása alapján.

Homoky Dorka: “Egyáltalán nem élek átlagos életet” – interjú a natúrborai által külföldön is ismert ifjú tállyai borásszal

Idén mediterrán életérzéssel érkezik az Ice Tropez borkoktél, de VID koktélokkal, Törley pezsgőkkel, spanyol habzóborral, azaz a Cavával vagy olasz prosecco-val is koccinthatnak a vendégek a nyári ég alatt, továbbá egy igazi kuriózum, a Ferrari pezsgője is megkóstolható a fesztiválon. A Koktél Színház steam punk standja mögül szolgálja fel a szemet gyönyörködtető alkoholos és alkoholmentes koktélokat.

A jazz és a bor tökéletes párosítás, hiszen az árnyas lombok alatt kortyolgatni, kóstolgatni számtalan ízt, miközben lágy vagy éppen füstös jazz szól, megismételhetetlen élményt nyújt.  A Debreceni Bor- és Jazznapok három zenei színpadán felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra. Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folk és jazz találkozása… a népszerű hagyományos sztenderdek mellett dinamikus improvizációk és fülbemászó dallamok felelnek a garantált koncertélményekért. 

2023 a bőgősök és basszusgitárosok éve, ezért a Bor- és Jazznapok három Artist in Residence jazz zenésszel büszkélkedhet Egri János, Jónás Géza és Bartók Vince személyeiben.

A fesztivál sztárfellépői között kiemelendő Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Nagy Emma Quintet páratlan hangzású, fiatal jazzistákból álló zenekar, az idén 50 éves Magyar Jazz Quintet, a karakteres játékstílusú Vas/Bukowski/Szmańda trió, a modern Szakcsi Jr. Renaissance és az év Fonogram-díjasa, a Subtones funk-jazz-pop supergroup-ja. A vasárnapot a hagyományokhoz híven a jazzkedvelők szívének közepe, a 38 éve működő Debrecen Dixieland Jazz Band Gyárfás István „Gyafi” legendás jazzgitárossal közös koncertje zárja. Minden este, a koncerteket követően jazz dj-k szolgálják a zenei alapot a borkóstolókhoz.

Napközben a családokat is külön program várja az eseményen, így az árnyas, lombokkal ölelt Galiba Gyereksarokban a kisebb-nagyobb gyerekek megannyi játékkal szórakozhatnak a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen. Továbbá ezalkalommal is kutyafrissítőponton hűsölhetnek a négylábú barátok és gazdijaik.

A gasztronómiai kínálatot több mint 20 vendéglátóhely szolgáltatja. A borok mellé a fenséges házisajtok kínálkoznak a legjobb választásnak, de terítéken lesznek a hagyományos konyha és a street food finomságai is, melyek mellett az IKON Étterem zseniális fogásaival lehet találkozni.

Fontos kiemelni, hogy a Bor és Jazznapok is átáll a készpénzmentes fizetési módra, tehát mindenhol bankkártya, mobilapplikáció vagy feltöltőkártya segítségével lehetséges majd vásárolni. Az early bird bérlet 6.900 Ft-os jegyáron érhető július 15-éig, ezután 8.900 Ft-ért vásárolható meg. A fesztivál lehetőséget biztosít a szépkártyás jegyfizetési módra is. A napijegy, csütörtökön 3.200 Ft-ért, pénteken és szombaton 3.600 Ft-ért, valamint vasárnap 2.700 Ft-ért váltható meg. A program elmaradhatatlan kelléke, az elegáns kóstolópohár 1.500 Ft-os áron szerezhető be, mely sérülésmentesen visszaválható

A Debreceni Bor- és Jazznapok híreiről weboldalán és Facebook eseményéből értesülhetnek az érdeklődők.

Borászatok

Balla Géza Pincészet (Arad-hegyalja), Béla Bandi Pincészet, Budaházy Fekete Kúria Winery, Cseri Pincészet, Deák Bárdos Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Dula Pincészet, Dúzsi Tamás Borászat, Eke Pince, Epermester Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Fritmann Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Gonda Pincészet, Grand Tokaj, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, Heit Loránd Pincészet (Létavértes), Istenhegyi Borház, Jammertal Borbirtok, Juhász Testvérek Pincészet, Kecze-Hady Kézműves Pince, Koch Borászat, Korózs Pince, Kővágó Pince, Lajos Király Manúfaktúra, Laposa Birtok, Lisicza Borház, Maison aux Pois, Mészáros Pál Borház és Pince, Nachbil (Krasznabéltek), Nyakas Pincészet, Oroszlános Borbirtok, Paulus Borház, Péter Pincészet, Petrény Winery, Royal Tokaji Borászat, Sajgó Családi Pincészet, Sauska Borászat, Sol Montis Borászat, Sümegi Ákos Pincészete, Szeleshát Szőlőbirtok, Szentpéteri Borpince, Teleki Villány, Thummerer Pincészet, Tibor Családi Szőlőbirtok, Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, Tornai Pincészet, Törley Pezsgőpincészet, Tringa Borászat, Turul Manufaktúra (Partium), Varga Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Gyetvai

Gasztronómia

Ariron Macaron (Gyomaendrőd), Borterasz, Borsos Sajt, Cervinus Sajt (Szarvas), Csakhal Bisztró, Debreceni Krumplilángos, Debreceni Sajtműhely, IKON Étterem, Kovács Kalács, Lepcsánka Művek, Magna Pálinka, MUK, Nagyerdei Pálinkaműhely, Panificio il Basilico, Paris Garden (A Debrecziner Gourmet-díj nyertese), Shell Café, Szabolcsi Pálinka, Szomszéd Bisztró, Veranda Kézműves Pékbisztró, Zádor Kávé

Koncertek, programok

AUGUSZTUS 3. SYNERGY JAZZMA STÉG
17:40 Horváth „Plútó” József & Oláh Kálmán & Balázs Elemér 17:20 Debrecen BigBand 16:20 Boros Beszélgetés Női borászok
19:40 Juhász Gábor Trió 19:20 Folksz 18:00

Jónás Géza Quartet

21:40 Balázs József Trió feat Zana Zoltán 21:20 Gáspár-Bágyi és az ifjú nagybőgősök 20:00 Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint
22:00 Hajdu Klára Quartet feat. Borbély Mihály

 

AUGUSZTUS 4. SYNERGY JAZZMA STÉG
17:40 Ifjú borász titánok – Beszélgetés az új generációval 17:20 Gáspár Károly Trio feat. Gereben Zita 18:00 Jazzation
19:40 Sr. Egri New Trio feat. Ludányi Tamás 19:20

M&M jazzballs

20:00

Magyar Jazz Quintet 

21:40 Pecek Lakatos Krisztián Quartet 21:20 Bágyi Balázs New Quartet 22:00

Nagy Emma Quintet

23:40 Jazz Inside 23:20 Debreceni Jazz Együttes 24:00

Duka Laci Gipsy Swing

 

AUGUSZTUS 5. SYNERGY JAZZMA STÉG
17:40 Törley – Vállai Béla  17:20

Pasadena duo

18:00 Vas/Bukowski/Szmanda
19:40 Gáspár – Bágyi és a fiatal basszus-gitárosok 19:20

Tornóczky All Access

20:00 Tomor Barnabás „Bass Loco” Project 
21:40 The Sosinas 21:20 Vörös Tamás Project 22:00 Subtones
23:40 Egri Drive Stuff 23:20 Dr. Jazz duo 24:00 Szigeti Juli

 

AUGUSZTUS 6.  SYNERGY JAZZMA STÉG
17:40

Szakcsi Jr. Renaissance

17:20 Strausz Eszter Quartet feat. Mohai Tamás 18:00 Plútó and the Young Tigers
19:40

Demeter László Band

19:20

Rafael Mário Trio

20:00 Debrecen Dixieland Jazz Band feat. Gyárfás István