Wesley-majális Szegeden

Hamarosan betelepitik Nyíregyháza területét légszennyezettség mérőkkel

Helyi hírek

Nyíregyházán hatvan darab multifunkciós mérőműszert helyeznek ki a város több pontjára.

Egy uniós, határokon átívelő program keretében sikerült beszerezni a mérőműszereket. A mérőműszerek alkalmasak lesznek olyan alapvető állapotok mérésére, mint a hőmérséklet vagy a páratartalom, de emellett a levegő szennyezettséget okozó por mennyiségét is ki tudják mutatni. A PM10 és a PM2,5 azaz a 10 és a 2,5 mikronnál kisebb por mennyiségét képesek mérni. A 10 mikronnál kisebb porszemcsék (Egy emberi hajszál kb 50-70 mikron vastag), általában a garatig jutnak le, de a 2,5 mikronnál kisebb porszemcsék sokkal veszélyesebbek, hiszen kisebb méretük miatt könnyebben bejutnak a tüdőbe, és onnan már nehezen ürülnek ki.

Kovács Ferenc polgármester szerint várhatóan ősztől egy honlapot is létrehoznak, ahol a program zárását követően mindenki megtekintheti a mérőműszerek által mért adatokat. Ezáltal könnyen nyomon követhető lesz, hogy Nyíregyháza egyes városrészein, akár utcáin belül, hogyan alakulnak az időjárási és porszennyezési mutatók.

“Sokat foglalkoztunk korábban ezzel a témával, s ahogy ígértük, nemsokára munkába állnak a levegőszennyezettséget mérő műszerek. Eddig mindössze egy ilyen állomás volt, így most sokkal pontosabbak lesznek az adataink, melyek a lakosság számára is elérhetővé válnak. Ez egy újabb fontos lépés a zöld cselekvések területén!” – közölte Kovács Ferenc polgármester