Ma is sokan vártak oltásra Debrecenben – a következő hét is akciós lesz

Helyi hírek

Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Felső kép: koronavírus elleni oltásra várakozók a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központjában 2021. december 2-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akció keretében

Gulyás Gergely hozzátette: a kormány felkérte az operatív törzset arra is, hogy vizsgálja meg, hogyan kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz.

A kormány határozott szándéka az, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz legyen köthető – jelezte a politikus.
Bejelentette, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, december 13-án érkeznek az 5-11 évesek számára adható oltások. A korosztálynak kétmillió adag vakcinát rendeltek. A miniszter azt mondta, jól halad az oltások beadása, különösen a harmadik dózisé, utóbbi esetében Magyarország első helyen áll az Európai Unióban. Ismertetése szerint 2,6 millióan kapták már meg a harmadik, 6,2 millióan az első és 5,9 millióan a második oltást.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára, hiszen a gyártók és az orvosok szerint is a második dózis felvétele után 4-6 hónappal csökken a szervezet védekezőképessége, ami a harmadik oltással ismét megerősíthető. Ezért a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: mindenkit, aki kapcsolattartásra megadta az e-mail címét, megkeresnek majd, és a harmadik oltás felvételére kérnek.
Abban bíznak – mondta -, hogy aki a két oltást felvette, az kérni fogja a harmadik dózist is.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos hírekre reagálva Gulyás Gergely leszögezte: nem változott Magyarország oltási politikája. Mint mondta, a kormány jól mérte fel a szükséges oltóanyag-mennyiséget, viszont minden olyan vakcinabeszerzésben részt fog venni, amely olyan korosztály számára teszi lehetővé az oltóanyag-beszerzést, amelyiket eddig nem lehetett oltani.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt