Leomlott házrész miatt vonták felelősségre

Helyi hírek

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a másodfokú bíróság ítéletében kiszabott büntetést annak a férfinak az ügyében, aki egy debreceni építkezés műszaki ellenőreként észlelte a kivitelezési munkálatokkal kapcsolatos hiányosságot, azonban arról nem értesítette a megbízóját.

Az ügyben másodfokon eljárt Szolnoki Törvényszék a 2020 szeptemberében hozott másodfokú ítéletében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a debreceni férfit, akit az első fokon eljárt Szolnoki Járásbíróság bűncselekmény hiányában felmentett az ellene emelt vád alól.

A másodfokú ítélet ellen a férfi és védője fellebbezett felmentésért.

A harmadfokon eljárt Szegedi Ítélőtábla immár jogerős határozata szerint a férfi 2016-ban az építtetővel kötött megbízási szerződés alapján műszaki ellenőri feladatokat látott el a debreceni építkezésen, ahol az építési területtel határos Hunyadi utcai ingatlan partfalának megtámasztására szolgáló cölöpsort kiviteli terv és a férfi értesítése nélkül építtette fel az építésvezető. Miután a férfi tudomást szerzett a szakszerűtlen kivitelezési munkálatról, a rá vonatkozó foglalkozási szabályt megszegve, nem értesítette a megbízóját. Ez a mulasztása is közrehatott abban, hogy az oszlopsor később ledőlt és a megtámasztás nélkül maradt szomszédos ház egy része összeomlott. Az épületrész leomlásakor az épületben két személy tartózkodott, akik a ház másik szobájában aludtak, ezért sérülést nem szenvedtek, azonban az életük és testi épségük közvetlen veszélybe került.

A Szegedi Ítélőtábla, osztva a fellebbviteli főügyészség álláspontját, megalapozottnak tartotta a másodfokú bíróság ítéletét, mert a férfi szándékosan megszegte az értesítési kötelezettségét és az ezzel összefüggésben bekövetkezett veszélyhelyzet tekintetében megállapítható a hanyagsága. A kiszabott pénzbüntetés az ítélőtábla szerint is arányos.